Over dingen en doetjes in Denemarken.

zondag 2 september 2018

Echt Deens Eten

ÆBLEKAGE


Lekker actueel in deze appel tijd.
Æblekage heet het, appelkoek, maar het is toch echt geen koek.

Het is gemakkelijk zelf te maken.

Lekker makkelijk met een appelschil-apparaatje)

Je hebt nodig:

1 kg appels
1 dl. water
Je maakt hiervan een stijve appelmoes; voeg een vanillestokje of wat vanillesuiker bij de suiker om de appelmoes te zoeten.

1 dl. paneermeel en/of wat gekruimelde beschuiten          
 ½ dl. suiker
50 gr. boter (Denen gebruiken altijd echte boter).

Dit rooster je in een koekenpan (kijk uit dat het niet aanbrandt) tot het bruin is.

(Je kun ook bitterkoekjes gebruiken in plaats van paneermeel en beschuiten. Dan hoef je niks te roosteren)


Dan laat je alles afkoelen.

Net voordat het bezoek komt dan "zet je de æblekage in elkaar".

Eerst een laagje appelmoes, dan de fijngemaakte bitterkoekjes of het zelfgemaakte kruimel, dan weer appelmoes enz. Het laatste laagje moet altijd de                                 kruimel zijn .

Je eindigt met 1-2 dl. stijfgeklopte slagroom en daar bovenop leg je met een theelepeltje wat ovale stukjes appel/bessen gelei.




1 opmerking:

Gezellig, laat gerust een reactie achter!