Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 6 mei 2020

Er gaat meer "open".

Vorige week mochten de gerechtshoven weer van start gaan. Rechters, officieren van justitie, advocaten en griffiers namen hun plaatsen weer in en ik werd opgeroepen om te tolken. 
Vele zaken waren blijven liggen en duurden daarom langer dan gepland. Ik moest om kwart over één in Sønderborg zijn, maar de zaak kwam pas om kwart over drie voor. Tja, dan zit je daar maar te zitten samen met de verdachte en twee marechaussees. Je krijgt wel een beetje een inzicht wat voor drama's zich in zo'n gerechtsgebouw afspelen. 

We (de chef ging mee) reden over wegen die aan beide kanten omringd werden door het ene gele veld na het andere. Het goud van dit land; de raps - het koolzaad.



We hebben vast en zeker de snelheidsgrens overschreden, want we waren aan de late kant. Tja, als ik van te voren had kunnen weten dat we het op ons gemak konden doen dan...
Ik was eerst naar de tandarts geweest die een van mijn kiezen klaar maakte voor een kroon. Ik heb nog krampen in mijn kaak ;-) En daarna scande hij de kies met zo'n 3D scanner, waarna dit via mail naar de tandtechnicus gestuurd werd die op die manier een perfecte kroon kan maken. De wonderen van de nieuwe tijd. Geweldig en best indrukwekkend.  Volgende week woensdag terugkomen. En hopen dat het in de praktijk ook werkt. 

Foto geleend van het www net. Mijn tandarts is namelijk een man. Hij en zijn assistente zien er in deze tijd uit als maanmannetjes. Ingepakt in plastic.

Na één dag (vrijdag) met een leeg order-boek konden we alweer aan de slag. Ook maar goed; we "shinen" ons huis op en dan is het fijn als er wat moneten binnenkomen, nietwaar.

Nu hoor ik net op het nieuws dat de oudste kinderen ook heel binnenkort weer naar school mogen. De cafés en restaurants gaan waarschijnlijk ook open; wel met goede afstand en extra hygiène.
Langzaamaan terug naar normaal ook al wordt het een ander normaal dan we gewend zijn.


maandag 4 mei 2020

Vier mei


Altijd opgewekt als je onderweg bent
Over Gods wegen
Ook al weet je pas dat je er bent
Aan het einde van je leven

Nooit bang voor duistere machten
De sterren verlichten je pad
Met een "Onze Vader" als pacht
Hoef je nooit bang te zijn

Vecht voor alles dat je lief is
Sterf, als het je alles betekent
Dan is het leven niet zo zwaar
En de dood ook niet

Vier mei - kaarsen voor het raam - in vele huizen.


En een prachtige regenboog!


zondag 3 mei 2020

Van een restje verjaardag, een nieuw raam en wandelen over de stadswallen.

Op de 30.april, de verjaardag van mijn gemaal, haalde ik smørrebrød.
Even buiten wachten op mijn beurt.


Zaterdag (gisteren dus) werd het nieuwe raam erin gezet.


Wat fijn met een handy man en een even zo handy zoon!



 Wij gingen wandelen op de stadswallen.


Ivona, Philip en ik. 
Op de buitenste ring heen en via de binnenste weer terug.






Bovenaan, op de top van Danmarks Bastion heb je een fantastisch uitzicht.



Het lijkt wel alsof ik op een stok leun, maar ik had paraplu's meegenomen, die ik natuurlijk zelf kon dragen. Het bleef namelijk mooi droog.
En kijk toch eens hoe lang die Philip nu al is....

Overigens ging de rabarbertaart weer helemaal op; smaakten de frikandellen en de huzarensalade totaal naar Nederland en was het een heel fijne en gezellige dag.

vrijdag 1 mei 2020

Rabarbertaart/cake met marsepein

Rabarbertaart/cake met marsepein.

Lekker met de eerste rabarber van het jaar.
Serveer dit met aardbeien, frambozen, zwarte bessen en/of ijs (met een toefje slagroom of crème fraîche).



Ingrediënten:

200 gr. rabarber
2 eetlepels suiker
2 eieren
75 gr. suiker
100 gr. bloem
1 theelepel bakpoeder
(in Nederland kun je natuurlijk ook zelfrijzend bakmeel gebruiken inplaats van bloem en bakpoeder)
2 theelepels vanillesuiker
een mespuntje zout
100 gr marsepein
75 gr gesmolten boter
eventueel wat grove suiker voor de sier.

Zo maak je het:

Spoel de rabarber en snijdt deze in stukjes van ca 1 cm. Leg ze in een schaal en strooi er 2 eetlepels suiker over.
In een andere schaal klop je de eieren met 75 gr suiker lekker los en romig met de mixer.
Zeef de bloem, vanillesuiker, bakpoeder en zout over het eiermengsel en roer dit alles onder elkaar.
Voeg dan de grof geraspte marsepein en de rabarber toe.
En tot slot de gesmolten boter.
In een sprinvorm van ca. 24 cm/diameter.
Strooi er eventueel wat grove suiker over en een paar stukje rabarber.
Bakken in een "gewone" oven (boven en onderwarmte) 180 graden in ongeveer een uur.
Laat de koek afkoelen op het rooster.

donderdag 30 april 2020

Als er iemand jarig is.....


De chef, my dear husband, is vandaag jarig. Hij houdt niet zoveel van teveel festivitas, dus een corona-verjaardag valt bij hem wel in de smaak.
Hij was als eerste beneden vanmorgen en...het druppelde in de keuken. Net als op mijn verjaardag afgelopen oktober. Destijds kwam er een timmerman kijken. Die zou terugkomen omdat hij dacht dat er een nieuw dakraam geplaatst moest worden. Hij is nooit meer geweest, maar het heeft ook niet meer binnen geregend. Tot vandaag. En dan de chef! Ja, jullie kennen hem niet zo goed maar hij belde zeker vijf timmermannen op :-). Er kwamen er drie (gelukkig niet op dezelfde tijd). De eerste dacht ook dat het aan het lood van het dakraam lag. Hij neemt contact op met onze verzekringsmaatschappij. Iets met water dat misschien naar binnen gelopen is en schimmel kan veroorzaken. (ik geloof het niet, want ik heb nooit een schimmelvlek gezien en ook niks geroken. En geloof me, ik heb een hele goede neus!). De tweede timmerman dacht hetzelfde. Nummer drie keek er wat anders tegenaan en zei dat hij een scheur in het lood ontdekte. Nu heeft de chef het schoongemaakt, wat platgehamerd en de kanten gedicht met silicone. Misschien is het gewoon dát! Laten we hopen. Kijk, een raam vervangen is zo duur niet, maar een eventuele vervolg-schade kan flink oplopen. We wachten maar af. 



Maar een beetje verjaardag vieren doen we toch.
Gisteren kwamen Sandra en de kinderen. Eerst thee met heerlijke zelf gebakken rabarbertaart. Ik had er een foto van willen maken, maar het laatste stukje taart verdween als sneeuw voor de zon na het eten. Zoooo lekker. Ik zal morgen het recept geven. Hij is namelijk heel gemakkelijk te maken.






Zaterdag komen Jeff met vrouw en zoon. Dan wordt het raam van de wc beneden gezet en natuurlijk wordt er ook een beetje verjaardag gevierd.





De chef houdt van Nederlandse frikandellen. En daar doe je onze zoon en familie ook plezier mee. Frikandellen kun je hier niet kopen dus maakten we ze zelf. Ze zien er goed uit vind je niet?! Klaar voor de frietpan. Nu liggen ze in de diepvries.
Om het een beetje in stijl te houden zaterdag maak ik ook maar en huzarensalade (en wat gemende sla en misschien een soepje).

Weet je wat; ik maak die lekkere rabarbertaart ook nog een keertje. 


Het is helaas geen weer om onder de luifels te zitten. En ik heb nog wel bloemetjes in de plantenbakken gezet.
We hebben smørrebrød besteld. Voor ons tweetjes!


zondag 26 april 2020

Afkruisen, met foto's.


De "achterdeur" (beide deuren zitten aan de voorkant) en het raam van de bijkeuken zijn klaar. 


De voordeur en het raam van de hal zitten ook weer in de verf.
Ik heb alles twee keer moeten gronden en daarna twee keer geschilderd met de witte verf. Van rood naar wit gaat niet zomaar..

We zijn nog (lang) niet klaar.
Onder andere moet het middelste raam (dat niet op de foto staat) vervangen worden. Het raam hebben we al, nu het inzetten nog. Jeff komt helpen. Heerlijk toch!

Daarna was het weer eens tijd om naar de millieustraat te rijden. Met zakken vol karton, folieresten en "vuil" papier. Zo om de 2 weken hebben we daar een trailer vol mee.

Daarna het tuinafval. Vier zakken van ons en een hele grote hoop van Sandra. Bij haar moest veel gesnoeid worden.
Als dank kregen we koffie met chocoladefondants, ijs en aardbeien.

Toen was het nog zomer.
Sorte, het marmotje mocht op het gras en de kinders maakten een vuurtje om "stok"broodjes te bakken.


Zoveel zomer dat het druk was bij de ijs-kraam. 
De mensen houden keurig afstand. 


De oude haven lag weer vol met zeil-en motorboten. 



Helaas houdt de zon vanaf vandaag vakantie in het zuiden van Europa. Het is hier in-een-klap een stuk kouder en bewolkt. 

Maar....de nieuwe zonnenluifels moesten er toch op. Casper kwam helpen en bracht zijn moeder en broertje mee.
Ja,ja, vrouwen-power.. (en de mannen maar kijken).




Dat is een:


En nu zitten ze er allebei op.

Nu hoop ik dat de zon weer snel terugkomt. 
We fietsten later op de middag een flink stuk en ik was tot op m'n botten koud. Iets met te dunne kleren, geen zonnetje en slechts 11 graden.

Waar warme chocolademelk al niet goed voor is.


donderdag 23 april 2020

Nog niet

Nee, ik ben nog steeds niet klaar met schilderen. Vandaag werkte ik de hele dag samen met de chef om een foodtruck te decoreren. Daar tussendoor drukten we kunstplakaten. Dus...geen tijd.


We aten onze boterham buiten in het zonnetje. Kijk nou eens, een streep in de lucht. Er is een vliegtuig overgevlogen.
Dat zie je bijna niet vandaag de dag.


Wat is het toch heerlijk rustig op straat en in de lucht.
Stil in de stad.
Ja, ik vind het ook sneu voor de middenstand. Een aantal winkels geven het op. Het voorjaar (en de zomer) is bij uitstek dé tijd voor confirmaties en bruiloften en, zeg nu zelf, een aanleiding om iets nieuws te kopen. Nu even niet; we zijn toch gewoon thuis en onder ons. De kleding van vorig jaar en het jaar daarvoor en daarvoor is nog goed genoeg ;-).

Maar rustig is het. Geen gejaag en gestress. Geen getoeter en geen files. Het aantal verkeersslachtoffers is sinds 1985 niet zo laag geweest.
Ik hoorde van een vroedvrouw in het grote Skejby ziekenhuis bij Aarhus dat er bijna geen te-vroeg-geboren kinderen zijn. Zou het kunnen dat "rustig aan" een mede oorzaak is?

De wateren rondom de stad zijn zo blauw, zo blauw (komt natuurlijk ook omdat de zon schijnt).
De lucht is zuiver; de natuur herstelt zich. Ik hoor zoveel vogels fluiten; ik zie de bezige bijen en hommels; ik hoor de stilte.

Morgen zal ik toch eerst het huis wat gaan poetsen. De spinnen vinden het wel gezellig hierbinnen en ik zag ook een paar mieren langskomen.


De chef bakte rustiek brood.  Zo'n brood met zelfgemaakt zuurdesem dat daarom drie dagen lang "in de maak" is. Heerlijk (maar ik geloof dat hij het zelf wat minder lekker vindt).

Ik zette sla-plantjes en selderie. Vulde de vijver met water terwijl de vogels zaten te wachten. Maakte mijn breiwerk af - alweer een vest - daar kun je er nooit teveel van hebben; nu moet het even gewassen worden. Zomers ligt mijn breien stil. 

Ik lees wel drie boeken door elkaar. Een luisterboek, een e-boek en een papieren boek. Heerlijk toch. Al moet ik erbij zeggen dat ik van een luisterboek wel af en toe in slaap val en weer een stuk terug moet spoelen. 

Tja, meer spannend kan ik het niet maken.