Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 10 november 2011

Een middagje middelbare school.

Ook een studieraadgever moet zich orienteren en daarom was ik vanmiddag met collegaas uit de regio uitgenodigd op een middelbare school in Kolding. De school huist zowel beroepsopleidingen als een Gymnasium. Deze school is gespecialiseerd in technische opleidingen, waaronder ook bijvoorbeeld kok, tandartsassistente, tuinder en kapper horen.

Het onderwijs /opleidingssysteem hier werkt als volgt: Iedereen gaat naar school tot en met de 9.klas. Je bent dus ongeveer 15 - 16 jaar als je daarmee klaar bent. Dan komt de vervolgopleiding; beroepsopleiding of een gymnasium. Er zijn drie gymnasiale opleidingen, het algemene gymnasium, het handelsgymnasium en het technische gymnasium. Een gymnasiale opleiding duurt drie jaar, waarna je door kunt gaan naar universitaire of hogere beroepsopleidingen.

een oud eksemplaar
De middelbare beroepsopleidingen zijn gewoonlijk vier jaar. Dan ben je "svend" en krijg je je "svendebrev". Deze opleidingen beginnen op school maar hebben daarna een leertijd in een bedrijf van ongeveer drie jaar, afgewisseld met kortere schoolperiodes.

En natuurlijk zijn er vanallerterhande alternatieven voor hen die niet goed kunnen leren en/of andere problemen hebben. Maar als ik dat allemaal op ga schrijven krijg ik schrijfkramp.

Toen ik thuiskwam stond er eendeborst op het menu. Het is per slot van rekening Mortens Aften (de avond vóór Sinte Maarten), en dan moet het gevogelte er aan geloven.....

2 opmerkingen:

  1. Is er dan ook nog zoiets als een kleuterschool? Want anders gaan de kinderen pas best 'oud' voor het eerst naar school lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op zich is er wel wat voor te zeggen, dat de jongeren pas rond hun 15e een vervolgopleiding kiezen, maar mijn zoon was blij dat hij al op zijn 12e op het voorbereidend beroepsonderwijs kon starten, zodat hij vanaf zijn 14e met techniek aan de slag kon.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!