Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 31 december 2011

Een uit-ende dag

De laatste dag van het oude jaar is (hier) een feestdag. Eerst was het slechts een feestavond (de avond vóór nieuwjaarsdag - en qua gewoonte worden alle feesten hier aan de vooravond van het gebeuren gevierd) maar heden is het vanaf de middag een feestdág. Bij een feestdag hoort lekker eten - een oudejaarsmenu - maar wij eten geen gekookte kabeljauw. Geen oesters of een drie gangen menu. Wij eten op oudejaarsavond 3 voorgerechtjes en twee toetjes! En dat doen we al jaren......

Het feest begint met feestelijke kleding, waarna de champagne wordt opengetrokken. Om zes uur is de jaarlijkse toespraak van de koningin, voorafgegaan door het opstellen van de wacht: de koninklijke lijfgarde. Ik ben helemaal niet koningsgezind en met mij vele anderen, maar om zes uur kun je een speld horen vallen op straat. Wij klinken elkaar toe in champagne. En dan aan tafel. Dit jaar heeft de kok des huizes het volgende menu:

Asperges met italiaanse ham
Garnalencocktail met avokado
Garpachio met garniture
Panna Cotta
Citroenbavarois

En ALLES is home-made.
Hierbij drinken wij champagne (en water :-))

Tussendoor kijken we wat tv - als er iets goeds is - en bij de koffie wordt kransekage geserveerd.

Het oude jaar begint als de oude wereldklok van Jens Olesen, die op het gemeente huis van Kopenhagen staat, de eerste slag slaat.


Dan zal het vuurwerk losbarsten......net als overal ter wereld.

Ik wens jullie allemaal een goed uiteinde!!!

En, zoals het hier ook de gewoonte is, wenst men elkaar Godt Nytår vóór 12 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!