Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 29 december 2011

Eetgewoontes.

Het logeetje is weer naar huis. Zijn dekbed en koffertje gingen de auto in en hij belde net nog eventjes op om welterusten te zeggen. Hoe komt het toch dat kinderen engeltjes zijn als ze alleen zijn maar hoteldebotel raken zodra hun ouders verschijnen.....Een wet van Meden en Perzen!

Morgen maar weer boodschappen doen. De meeste winkels zijn hier gesloten op oudejaarsdag. Ik gun het ze, vooral nu Nieuwjaar op en zondag valt. Heeft het personeel ook een beetje vrijheid.

Wat zullen we eten met oud en nieuw??
55% van de mensen hier eten (nog steeds) gekookte kabeljauw met mosterdsaus op oudejaars avond. Hoe dat er in 's hemelsnaam ooit is ingekomen is een raadsel. Misschien als tegenhang voor het nogal vette eten in de kerstdagen? Maar, nee dank je, gekookte vis is niet mijn kostje!


Het eten hier is gebonden aan tradities, die niet zo gemakkelijk doorbroken worden. Ik lieg niet als ik zeg dat 95% op kerstavond eend of gans eet, vergezeld van bruine en witte aardappeltjes, bruine sauce en rode kool met als desert ris à l'amande. Met oudjaar eet de helft dus kabeljauw en de andere helft ook iets met vis óf caslerib met boerenkool à la crème. Toch gemakkelijk voor de winkels, waar of niet?

En een andere zekere factor is dat álle weekbladen vanaf de eerste januari volstaan met dieeten om af te vallen.


1 opmerking:

  1. Ik vind dat altijd zo leuk om te lezen over (eet)gewoontes in andere landen. Af en toe denk ik wel 'brrrr, ik moet er niet aan denken'.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!