Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 12 december 2011

Kerst tradities.

Ik woon hier nu alweer 36 jaar. Dat is dus langer dan mijn kinderen, ha, ha. En gedurende deze tijd zijn vele deense tradities onder mijn huid gekropen. Neem nu bijvoorbeeld het versieren van een kerstboom.Die kan in de etalages in de stad wit zijn, goud of bont op andere openbare plaatsen, maar thuis bij de denen zal de kerstboom traditioneel worden opgetuigd. Meestal pas op Lillejuleaften, de dag vóor kerstavond - de 23 dus.
En alles wat er in gehangen wordt heeft een betekenis. Gevlochten harten van papier omdat kerstmis het feest der harten is. De kinderen vlechten ze op school of thuis (of bij grootouders).
Kræmmerhus, letterlijk koopmanszakjes, waar lekkernijen in komen. Meestal ook zelf gemaakt.
Een guirlande met Dannebro'sflag, de deense vlag wordt in de volksmond Dannebro genoemd. Toen de kerstboom rond 1860 het land in kwam waren de denen in oorlog met de Slesvig Holsteiners. Als er oorlog is wordt men meer patriotisch, daarom natuurlijk vlaggetjes in de kerstboom.

Trommeltjes, omdat men vroeger de cadeautjes in de boom hing en het meest beroemde lied dit vertelt.
En natuurlijk ook wat Nürenberg spulletjes. Zuid Duitsland was de grootste exporteur van speelgoed, huishoudartikelen en kerstboomspulletjes.
Vogels, om het voorjaar en de zomer binnen te halen, trompet, vis, en een toedertijd ongekende kerstman.

Als laatste kwam er engelenhaar in de boom, maar dát zie je niet meer!

Oh ja, bijna vergeten, echte kaarsjes. Maar die gaan alleen op kerstavond aan. De andere dagen worden ze vervangen door electrische......
En in de top.....de ster van Bethlehem.1 opmerking:

  1. Leuk om te lezen allemaal! Ik krijg geen feeds van je door op mijn feedreader, alleen de eerste twee logs staan erop. Daarom ben ik een beetje achtergeraakt maar ik haal het nu in :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!