Over dingen en doetjes in Denemarken.

vrijdag 6 januari 2012

Voorzitter.


Vanaf de eerste januari heeft DK het voorzittersschap in de Europese Unie. In een moeilijke tijd, zeg dat wel!! Het zal niet gemakkelijk worden om europese afspraken te maken, vooral niet med de Euro crisis. DK heeft geen Euro, maar de Deense Kroon is wel erg afhankelijk van de Euro. Sarkozy vindt dat we ons nergens mee moeten bemoeien; Merkel is op oorlogspad; het is me het klusje wel!

Maar als je het voorzittersschap hebt, dan worden er ook vele ogen op je gericht. Zo was er eergisteren een commissie naar ons stadje gereisd om te kijken hoe de ouderenvoorzorg hier is. Fredericia staat bekendt om het project "Længst muligt i eget liv" - -zo lang mogelijk in je eigen leven. Dat betekent dat de thuiszorg een grote verandering heeft ondergaan. Van verplegen naar ondersteunen.

De sleutelwoorden in het project zijn:

* Een mensenkijk, dat er van uit gaat dat een 80 jarige een toekomst heeft.
* Zelfstandigheid: het project steunt de ouderen in zijn/haar leven dmv hoge zelfzorg zolang  mogelijk  .
* Ressourceprioritering in plaats van beperkingen.
* Het voorkomen in plaats van verplegen.
* Vroeg ingrijpen in plaats van behandelen.


En daarom was er een franse filmploeg in de stad om een film te maken.


Deze film en andere filmpjes uit Nederland en Belgie (jobs voor 55+), Ierland (een goed netwek voor ouderen), Engeland (Dorset partnerschap), worden de 18 en 19 januari vertoond in het Bellacenter in Kopenhagen en kunnen daarna op
www.afp.com bekeken worden.

Het is maar een weetje....... een eeeee-uuuu- weetje.Als laatste een foto van de havenkade in ons stadje. Ook hier staat het water heel hoog, maar het is natuurlijk niks in vergelijking met NL. Ik hoop dat jullie droge voeten houden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!