Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 3 maart 2012

Bezoekje aan na-school.

De lerares-dochter heeft dit weekend wacht op school. Op een efterskole  letterlijk vertaald een na-school (een kostschool) zijn er ook in het weekend leerlingen waar een oogje op moet worden gehouden. Een mooie gelegenheid voor mij om een kijkje op school te nemen. Ik nam de twee oudste kleinkinderen mee. Het was rustig op school; de meeste leerlingen waren op sportkamp in hun discipline; de voetballers en dansers vertrekken pas morgen. 

Vejle Idræts Efterskole (Vejle sport naschool) is een school waar je het onderwijs in een 9. en 10. klas volgt naast het beoefenen van je favoriete sport.
Er is een handbalteam, een wielrennerteam, een atletiekteam, een voetbal- en een dansteam. Ze krijgen  les in hun sport van experts! Aan de muren in de gangen hangen overal portretten met beroemtheden die hier begonnen zijn :-)

Omdat er weinig leerlingen waren konden we bijna overal een kijkje nemen. De klaslokalen, de sporthallen en de danszaal. We zagen rondslingerende kledingstukken, vergeten handdoeken, danscostumes, een ruimte vol met stinkende voetbalschoenen, een auditorium in de Globe, zelfs een van de slaapkamers waar twee leerlingen een kamer delen. In het sousterrein staan zeven wasmaschines, zodat ze zelf hun (sport)kleding kunnen  wassen.

De school heeft geen schoonmaakpersoneel; alles wordt door de jeugd en de leerkrachten zelf gedaan. Alleen het eten wordt bereid en geserveerd in de grote kantine.Ook hier hebben de leerlingen om  beurten keukendienst.
Er worden in dit jaar innige vriendschappen gesloten, die vaak een heel leven lang duren! Dat kan ook haast niet anders!


2 opmerkingen:

  1. Mooi hoor, dat er dit soort scholen zijn. Leuk dat jullie bijna alles konden bekijken vandaag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een bijzondere manier van onderwijs. Lijkt mij wel wat voor Jill eigenlijk... Wij hebben mazzel dat ze naar een school kan met 'slechts' 400 leerlingen :S

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!