Over dingen en doetjes in Denemarken.

zondag 18 november 2012

Kunst met meer.

Na een drukke werkweek was het tijd voor iets heel anders.

We gingen naar Aarhus met een paar vrienden om de speciale expositie van Edvard Munch te zien. Zijn werken zijn zóveel waard dat de Deense regering borg staat voor eventuele schade (om van verlies al helemaal niet te spreken). Daarom is het natuurlijk "ééns en nooit meer" om deze schilderen te gaan bekijken. 
Dus op naar Arhus.

De auto parkeren; even door het centrum langs de winkels (we zijn er maar bij 2 binnen geweest :-)) en een restaurantje vinden langs Aarhus Å.


Denemarken heeft geen rivieren of kanalen, wel beekjes, die aan kunnen zwellen tot mooie stromen. Dit is een zomerfoto; de terrasmeubels staan nu in de winterstalling.

Deze foto maakte Suzanna van ons....
...en ik maakte deze.....

Na een heerlijke lunch, met een witte Piemonte chardonay, wandelden we naar het kunstmuseum ARoS.


De gekleurde ring bovenaan is de 
Regenboog Panorama Ring, gemaakt door de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson.

Daar gingen we allereerst naar toe; je kunt er namelijk in.

Leuke gewaarwording!

Toen naar de exposities....

De "Gouden Eeuw" hebben we overgeslagen; de moderne vind ik veel interessanter.

Olaf Høst, Jens Søndergaard, Asger Jorn, Sigurd Svane, Tony Matelli.... en niet te vergeten Ron Muecks BOY, een standbeeld van een jongen, die op zijn hurken zit: 5 meter hoog en 500 kilo zwaar.


Om kwart over vijf konden we binnen om Munchs schilderijen te bekijken. Er mochten maar 200 personen tegelijk in de expositieruimte zijn.


En Munch is Munch; niet helemaal mijn stijl, maar fascinerend omdat hij, als geen ander, de menselijke gevoelens kan schilderen. Angst, heimwee, weemoed, eenzaamheid.....
En daarom is Munch zeker de moeite waard!
Een goede zaterdag!

Vandaag moesten we onze nieuwe (2.hands) koel-en vriesinstallatie op de plaats krijgen. De oude was versleten....we stonden op het punt om een hele nieuwe aan te schaffen, toen dit aanbod kwam. Zo goed als nieuw; wegens verhuizing aangeboden.... Dus we hebben maar toegehapt.
De aardige zoon kwam afgelopen vrijdag de chef helpen om hem te halen in Kolding.....nu moest ie nog vanuit de garage naar de keuken....en de ouwe moest eruit.
Alles is weer op z'n plaats en de ouwe is naar de recycling...(de stort, zeiden we vroeger).


Dat was het weekend.....

2 opmerkingen:

Gezellig, laat gerust een reactie achter!