Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 6 februari 2013

Werk en kunst.


Als ik op kantoor ben, hoor ik vaak een gezellig geroezemoes beneden. Dat komt van de leerlingen die hier voor beperkte tijd wonen. Leerlingen, die via deze beroepsschool hun opleiding volgen en ver weg wonen, kunnen tijdens hun scholingsperiode een (luxe) kamer krijgen in het "skolehjem" . Het is een soort van kostschool.

Een leerling, die bijvoorbeeld een opleiding industrietechniek volgt, start met een heel of halfjaarse basisopleiding, waarna er een leerplaats /praktijkplaats gevonden moet worden. De praktijk duurt ongeveer drie jaar, afgewisseld met scholing. De lengte van de scholing is afhankelijk van het beroep dat je kiest. Lang niet alle (eigenlijk geen enkel) opleidingscentra biedt scholing aan in alle beroepen, daarom moet een leerling vaak ver reizen voor b.v.twee maanden theorie. Vandaar de mogelijkheid om te overnachten tegen een zeer schappelijke vergoeding. Er zijn in totaal 109 beroepsopleidingen! De leerlingen krijgen loon in hun praktijktijd.  De kost wordt verschaft via de (uitstekende) kantine van de school. Het "Skolehjem" is voorzien van keuken, gezellige zitkamer, billardkamer, wasmachine, tv kamer en noem maar op. 
Elke kamer heeft een eigen badkamer, tv en online internet. 

De leerlingen komen vanuit alle windrichtingen en er wordt wat afgekeuveld....op een heel rustige manier. 
De leeftijd van deze leerlingen varieert enorm. Omdat het in DK mogelijk is om ook op latere leeftijd een opleiding te volgen of bijscholing/omscholing te krijgen, zijn er veel volwassen leerlingen. Zelfs van in de dertig en veertig - zo te zien! Dat gezoem kan ik dus horen, omdat wij ons kantoor op de eerste verdieping van dit Skolehjem hebben. Gezellig, vind ik dat.


Intussen werkt de chef aan een project, samen met Ragnhild (je spreekt het uit als Raunhill), een kunstenaresse.
Een børnehave (kleuterschool) krijgt een kunstwerk geschonken;  en de chef werkt samen met Ragnhild om dit project te verwezenlijken.


Zo ziet het eruit op papier......


....en zoveel vult het tot nu toe in onze garage.

Er moeten nog verschillende losdelen uitgezaagd worden; dan moet de boom worden bekleed met folie en volgende week moet het hele gevaarte gemonteerd worden. 
Weer eens wat anders!1 opmerking:

Gezellig, laat gerust een reactie achter!