Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 6 oktober 2014

Rehabilitering

aanwezig: medewerkers van pensioen-en-flexjob , maatschappelijk werk, verpleging-en-gezondheid, arbeidsbureau, handicapafdeling, regions-arts en opleidingsbureau.

Deze maandag was ik de hele dag bezig in het zogenoemde rehabiliterende team.
Hier worden zaken behandeld over het al-of-niet toekennen van WIA (toekennen van pensioen door arbeidsongeschiktheid), het verstrekken van zogenoemde flex-jobs oftewel een ressourceverloop.
Als er jongeren onder de 30 jaar voorgedragen worden, dan moet er een vertegenwoordiger van de plaatselijke UU in het team zitten. Meestal ben ik dat.
Vandaag stonden er acht personen op de lijst.
Bijna geen pauze....mensen, dat is vermoeiend !!
Vooral omdat het met zorg, fijngevoeligheid en eerbied moet gebeuren. Doch is de wet soms harder dan wij zouden wensen en net als in Nederland zien we ook hier de bodem van de schatkist. Lang niet iedereen krijgt wat hzij wenst.....

De meesten kregen een ressourceverloop van tussen de twee en vijf jaar. Zo'n ressourceverloop kan behandeling zijn, of een mentor, of een speciale vorm van opleiding, of stage, of een combinatie van sommige elementen.
Eén werd ingesteld voor een flex-job en één jongeling kreeg een invalidepensioen.

Het voordeel van een ressourceverloop is dat je in die periode verzekerd bent van een uitkering. Het nadeel is dat de uitkering aan de lage kant is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!