Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 29 januari 2015

Een beetje politiek.


Er is een conflict in wording: de vakbonden reageren tegen de lage lonen die de luchtvaartmaatschappij Ryan Air zijn personeel betaalt. Ze dreigen met een conflict; het woord staking is gevallen.
Waarom reageren ze nu pas?
Omdat Ryan Air nu vanaf Kastrup, het vliegveld bij Kopenhagen gaat vliegen.
Al jaren stijgen er Ryan Airs op vanaf vliegveld Billund en Aarhus, maar deze steden liggen "i provinsen", zoals men hier zegt en die moeten hun eigen problemen maar oplossen. 
Uhhh???!

Tja, zo gaat het met veel zaken.
Kopenhagen, het grote hoofd van dit kleine landje lijkt af en toe los te staan van de rest van het land. Ik kan me voorstellen dat het in Engeland met Londen en Frankrijk met Parijs een beetje hetzelfde is gesteld. In Nederland is het van oudsher anders gepland: een hoofdstad én een regeringsstad. Ook in Duitsland, waar Berlijn (nog) niet een apart stukje Duitsland is.
Hier is Kopenhagen macht, kapitaal, de besluitnemer;  een spons die alles naar zich toezuigt (behalve poen, die komt uit de provinsen )
Misschien gaat dat ooit veranderen?

afschaf het koningshuis, betaal voor gebruik van bibliotheek mm, besparingen op de landweer, volksgezondheid is de burgers probleem.
Vandaag zijn alle leerlingen uit de 8. en 9.klas naar de stembus geweest.
Een echte verkiezing is er gehouden, in het ganse land. Drie weken lang is er gediscuteerd. Er zijn kernzaken opgepakt, zaken die de jeugd na aan het hart liggen. Caroline is ook wezen stemmen. Vanavond wordt de uitslag bekend gemaakt.
Ik ben benieuwd!
Deze jongeren hebben over 3 - 4 jaar stemrecht!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!