Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 1 september 2018

"Magtens Smykker"

De sieraden van de machthebbers, "Magtens Smykker".Deze tentoonstelling wilden we graag zien, Birgit en ik en omdat ze nog en verjaardagscadeau van mij te goed had nodigde ik haar uit voor een lunch in de kelders van het slot Koldinghus en vervolgens het bezoeken van de tentoonstelling.


Niet alle sieraden waren aanwezig, want de Franse president was op bezoek en bij het galadiner moest de koninklijke familie er immers mee pronken.
Mooi om te zien; de tiara's, armbanden, kettingen vol met juwelen.
Ook de bisschoppen en andere hoogstaande adelen hadden prachtige sieraden zo te zien. Blink, blink en schitteren maar!Tegelijkertijd werden er, in een andere zaal, designs tentoongesteld van de leerlingen van de Danish Design School. Daar waren alternatieve zowel als traditionele nieuw-gedachte sieraden te zien. 
Ook heel leuk.


Wij hadden een heel gezellige middag na een heerlijke lunch.
Lekker even bijkletsen!


We begroetten ook koning Christian de vierde, die een groot deel van zijn jeugd op Koldinghus woonde.


Hij vertelde dat koningen met gevolg destijds van kasteel naar kasteel reisden om te zorgen dat er vrede bleef in het land (en om te kijken waar nog meer belastinggeld geïnd kon worden. Als de koning met zijn gevolg de kleine stadjes/dorpjes bezocht dan moesten de inwoners hen van eten en al meer voorzien, wat soms tot grote armoe voor de bevolking leidde). Later woonden de koning en de edelen meer permanent in de kastelen en bloeiden de steden daaromheen op.

Het slot Koldinghus brandde grotendeels af toen de soldaten van Napoleon, onder leiding van maarschalk Bernadotte in het slot overwinterden en vanwege de kou de meubels en meer verbrandden, waardoor het hele slot in vlammen opging.
Maar Napoleon heeft nooit het land kunnen veroveren.

Het Deense koninkrijk is overigens het oudste ter wereld. Klik op de link en je ziet de koningen/koninginnen op een rij.

En hier een kijkje vanaf het slot over de stad Kolding.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!