Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 31 december 2018

Kransekagetop

Op de valreep van het oude jaar een echte Deense lekkernij, die bij vrijwel alle feestelijke gebeurtenissen geserveerd wordt. 
Je kunt het rond oud en nieuw hier overal kopen, maar veel mensen maken het zelf. Het is niet moeilijk, maar wel een precisie-werkje en je moet echt opletten bij het bakken. Niet te lang, niet te kort...


Hier volgt een recept voor 20 personen (je kunt het gemakkelijk minderen, in tweeën of in vieren delen. Dan maak je geen ringen maar korte staafjes).

Het "deeg" - de massa :
* 750 gram echte marsepein - op kamertemperatuur.
* 225 gram witte poedersuiker
* 60 gram eiwitten

Voor het glazuur:
* 75 gram gezeefde poedersuiker
* ca. 30 gram eiwit.

Kransekagemasse: Roer marsepein en poedersuiker samen (met je handen of in een menger). Voeg de eiwitten een voor een toe en roer tot de massa egaal is. Doe de massa in een plastic zak, sluit die af en leg hem een nachtje in de koelkast. 

Weeg de koude massa en verdeel het in stukken van 300 gram. Rol deze stukken uit tot een worst op vingerdikte en 80 cm lang.  Druk alle repen lichtjes met je vinger aan de kant die naar jezelf gekeerd is, zodat er een driehoek wordt gevormd. 

Maak alle repen los met een paletmes.
Meten en afsnijden: een stuk van precies 8 cm, dan een van 10, 12, 14 enz. tot de hele massa gebruikt is. Als laatste maak je de kogel voor de top.
Vorm nu ringen van elk stuk en leg die met afstand op een bakplaat, bekleedt met bakpapier. Druk alle ringen een klein beetje plat bv  met een kleine platte deksel, zodat alle ringen even hoog zijn. 

Bak de ringen in de oven bij 190 graden tot ze licht goudkleurig zijn, ca. 8 - 10 minuten (afhankelijk van oven).
Neem de bakplaat uit de oven en laat ze daarop helemaal afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn. 

Glazuur om te decoreren - te spuiten! Doe de gezeefde poedersuiker in een kom met een beetje eiwit en roer met de mixer  Voeg langzaam meer eiwit toe en roe tot het glazuur krijtwit en luchtig is. Het glazuur is klaar als het niet meer samenloopt als je stopt met roeren.

Doe het glazuur in een spuitzak (of een plastic zak waar je een klein driehoekje onderin afknipt - of maak een tuut van bakpapier).
Kies een (platte) schaal voor het opmaken van de "toren" en zet de grootste ring op de schaal. Dan spuit je de karakteristieke tongen op de ring. Secuur werkje, dat kan best wat tijd kosten. Dan komt de volgende ring op de eerste, weer decoreren met glazuur en ga zo door tot alle ringen op elkaar staan. Sluit af met de kogel op de top.

Je kunt de toren versieren met serpentines, vlaggetjes enz. 

Voor degenen die geen tijd hebben of die het wat minder moeilijk willen maken:


Zo kan het ook ;-)

Godt Nytår !1 opmerking:

  1. Die 'zo kan het ook' lijkt me heel wat eenvoudiger! ;-)

    Een goed 2019!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!