Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 13 april 2019

Kartoffelmad med rodchips.

Sneetje roggebrood met aardappel en groentechips.


Kijk, je hebt smørrebrød en smørrebrød. Met gebakken vis, gemarineerde vis, met zalm en garnalen, met ei, met roastbeef, met paté met...van alles en nog wat.

Maar het lekkerste vindt mijn dochter die met schijfjes lichtgekookte nieuwe aardappeltjes/krieltjes.

Die gekke Denen; die leggen ook van alles op een sneetje roggebrood. Maar dit smaakt echt uitstekend (en het is nog gezond ook).

Je hebt nodig:

2 rode bieten
2 aardperen /jordskokker noemen we ze hier.  Kan misschien ook knolselderie zijn? Of schorseneren? 
Rapsolie = koolzaadolie (of zonnebloemolie)
zout en peper
4 eetlepels mayonaise
8 eetlepels skyr of crème fraîche of yoghurt... 
Peterselie en bieslook
4 sneetjes roggebrood (niet dat zoete!)
4 blaadjes sla
8 aardappels

En je maakt het zo:

Zet de oven op 200 graden. Schil en snijd de wortelvruchten in heel dunne schijfjes. 40 schijfjes rode biet en 16 schijfjes aardpeer. Leg de schijfjes op een bakplaat met bakpapier en besmeer ze met olie aan beide zijden. Kruid met zout en peper en bak ze 10 minuten.

De schijfjes moeten goudbruin zijn en een beetje opgekruld aan de kantjes. Leg ze op vetzuigend papier om af te koelen en knapperig te worden. 

Roer mayonaise, crème fraîche, de fijngesneden kruiden met wat zout en peper onder elkaar.

Leg een blaadje sla op elk van de 4 sneetjes roggebrood met daarop de schijfjes aardappel, de crème en de chips.

Lekker als er nieuwe aardappeltjes zijn!!

(PS, wil je het eenvoudiger hebben? Dan laat je die groentechips gewoon weg ;-))



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!