Over dingen en doetjes in Denemarken.

vrijdag 19 juli 2019

Baagø

Een ø is een eiland en twee aa's naast elkaar is een lange o; die van boter en zomer. 
Wij waren op Baagø - spreek uit als bo-eu, waar vrienden van ons op de camping staan.
Naar een eiland moet je varen; met de pont die vlak voor onze neus wegvoer. Gelukkig kwam er nog eentje, een uurtje later.
De auto bleef in Assens; we namen de fietsen mee aan boord. Gemakkelijker en goedkoper.
De veerpont doet er een half uur over om naar en van het eiland te varen. 
Op Baagø zijn er 19 personen die er hun vaste verblijfplaats hebben.
's Zomers is dit aantal ver-honderd-voudigd. Nou ja, dat is misschien wat overdreven maar het eilandje is zeer geliefd bij de zeilers en campisten. 
Mijn vriendin helpt 's zomers in de kiosk, waar van-alles-en-nog-wat wordt verkocht. Van vers brood en frites tot groente en bier toe. Er is geen andere winkel op het eiland. Nou ja, een gårdbutik - een boerderij die aan huis verkoopt, waar je vlees en kaas kunt kopen.

Lissi had toevallig vrij van half twaalf tot drie en we aten onze meegebrachte broodjes op gesuppleerd met eieren en gerookte stukjes varkenshaas uit hun koelkast.

Daarna fietsen we het eilandje rond met Lissi en John als gids. Dat is een rondje van niks, maar wel leuk.

Er is bijvoorbeeld een Russisch Orthodox Kerkje, waar een nonnetje voor zorgt. Ze heeft een bijbaantje als schoonmaakhulp op de camping.Bij het kerkje is er ook mogelijkheid om je in te logeren voor een retraite of gewoon als gast. Soms komen er priesters uit Rusland, vertelde Lissi.
Je kunt er ook Iconen kopen - hoef je niet naar Rusland :-)

Oh, wat is het heerlijk stil op zo'n eiland. Als je een eindje weg bent van de relatief kleine camping en de haven dan hoor je alleen vogelfluit en het ritselen van gras en bomen.

We hadden geluk met het weer en namen om kwart voor vier de pont terug naar Assens.Nog even wat benzine getankt, waar een waarheid als een koe op een muurtje geschilderd stond :
Kunsten ved at være lykkelig er at gøre sine glæder enkle.
De kunst van gelukkig zijn is je genoegens simpel te houden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!