Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 7 december 2019

Honinghart

 Op een honinghart hoort een poëzieplaatje.
Een engeltje
of een kerstman
of iets anders kerstigs...


We stonden in een lange rij voor de bakkerij in "Den Gamle By" in Aarhus om 2 honninghjerter, 4 hindbærsnitter en 4 kransekager te kopen. Voor de thuisblijvers. Ouderwetse recepten; de lekkerste die er zijn! Wij waren niet de enigen die dat vonden.

Een Juletur - een kerst-uitje hoort er bij.
Dit jaar bleef de morfar thuis om te sleutelen aan de elektra bij Sandra en reed ik met drie kleinkinderen naar Aarhus.

We besteden deze keer de meeste aandacht aan het oude gedeelte; de jaren 18- tot 19 honderd.
Je kunt ALLE huisjes binnen en overal zijn de voorbereidingen voor kerstmis aan de gang. Van arm tot rijk. Wat er in de keuken gefabriceerd wordt, hoe de eventuele kerstboom versierd was, hoe de kleermaker werkte, de boekbinder, de apotheker, de meubelmaker, de weverij en noem maar op. Hoe de mensen woonden, werkten en gekleed gingen. 
Een levend openluchtmuseum.

We gingen (weer) koffie drinken in de tearoom uit de jaren dertig.We liepen door oude straatjes en over een ouderwetse kerstmarkt. 
We bekeken de oranjerie en de winkel waar ze in de zeventiger jaren televisies verkochten. Wat waren die dúúr in verhouding tot nu! Levensmiddelen daarentegen waren goedkoop en wat was er veel ingeblikt. We keken rond tot we vonden dat het genoeg was en reden naar het centrum van Aarhus, waar we wat winkels keken en daarna gingen eten.


Een gezellig dagje zit er weer op.


1 opmerking:

Gezellig, laat gerust een reactie achter!