Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 15 juni 2020

Genforening - verenigd

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat Noord-Sleeswijk herenigd werd met Denemarken. 


 Kro "De Oude Grens" 
(een KRO is een herberg/restaurant)

Er was een heel groot festijn gepland, dat helaas vanwege de corona niet door gaat.
Sinds 1864 tot aan 1920 ging de grens tussen Denemarken en Duitsland tot Christiansfeld. Daarna stemden de Noord-Sleeswijkers zich "terug" naar Denemarken, Zuid Sleeswijk bleef Duits. Nu ligt de grens bij Krusaa, net iets ten noorden van Flensburg. Maar ongeacht of je een grens verlegd, er zijn altijd mensen die in hun hart voelen bij het ene of het andere land te horen.  Het Duitse en Deense "mindretal".

Een leerlinge van het Duitse gymnasium in Flensburg hield een prachtige speech voor Dronning Margrethe toen zij het Deense mindretal bezocht eerder dit jaar.

Ik pluk er enkele stukjes uit:

"... dat we 100 jaar van goed buurtschap kunnen vieren, waar tegenstellingen en geschillen zich hebben ontwikkeld tot gezamelijke waarden..."

"...In het vak gemeenschapsleer hebben wij het zowel over de Bundestag als wel het Folketinget. Als er iemand jarig is staat de Deense vlag op tafel terwijl we roepen "Alles gut". En in december drinken we Glühwein en dansen om de kerstboom..."

"...Wij jonge volwassenen zijn opgegroeid in een millieu met een alledag waar twee culturen in een bowl samen worden geroerd, gekneed en en geolied om daarna in een grote oven gebakken te worden die Zuid-Sleeswijk heet..."

"... want dat is het wat Denemarken voor ons betekent. Geen plaats of adres, ook geen koninkrijk of een regering of gewoon een goed buurtland - nee.
Denemarken is een plek die wij, het Duitse mindertal, het land van ons hart noemen...
Het is niet ons fysieke thuis.....maar je weet het in je innerste: Hier hoor ik ook thuis."

Johanne Juul Olsen

PS: vanaf Kolding tot aan Hamburg is de gezamelijk groet "MOJN". 

In Sønderjylland spreekt men nog steeds een dialect en daar zijn de Sønderjyden best trots op.
(vertaald staat hier: hallo, heb je modder in je ogen)
1 opmerking:

Gezellig, laat gerust een reactie achter!