Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 17 april 2021

Do you speak English?!

Download,  email, single, app, smartphone, woorden die we allemaal hebben overgenomen uit het Engels of beter gezegd, uit het Amerikaans. Wist je dat onze Deense taal 10% Engelse woorden telt?!


Koningin Margrethe, die gisteren 81 jaar werd, houdt niet van het "verengelsen" van de Deense taal. Er zijn goede Deense worden voor vindt ze. Een horrorfilm is een griezelfilm en staycation is gewoon op vakantie gaan in eigen land. Maar vooral woorden en begrippen die half Engels en half Deens zijn vindt ze lelijk. Dat zie je vaak op de sociale media. "Herre nice" zegt de jeugd bijvoorbeeld. 
Gek eigenlijk dat er zoveel Engelse woorden gebruikt worden, terwijl men tegelijkertijd de dialecten hoogprijst. Vooral het Sønderjyske dialect is "in".  Hoe het zit met de Nederlandse taal en dialecten? Geen idee. 


Nederland ligt op de tweede plaats in de top tien in het beheersen van de Engelse taal. Op de eerste plaats ligt Zweden. Denemarken is nummer vijf, Duitsland nummer tien en Frankrijk komt niet voor op het lijstje 😉.3 opmerkingen:

 1. Wist niet dat Nederland op de tweede plaats staat.
  Koningin Margrethe heeft wel gelijk, de originele landstaal verloederd en niet alleen door het Engels. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook veel Engels in de taal. Jammer hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In Nederland hoor ik inderdaad ook heel veel Engelse termen.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!