Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 1 juli 2021

Kringlopen en recykling.

Toen wij drie jaar geleden in New Zeeland waren verbaasde ik me over de vele panden waar tweedehands spullen werden verkocht. Nu niet meer. In onze -niet zo grote- stad zijn er veel, echt veel. Alleen al in onze buurt zijn er vijf! Sommige zijn gespecialiseerd in baby-en kleuterspullen, andere in serviesgoed of meubels. Bij weer andere winkels kun je een rek huren en je eigen spullen verkopen. Kortom, je vindt er vaak hele bruikbare en leuke dingen. Ik vond er laatst vier borrelglaasjes die bij het georven glasservies passen.


Nu we het dan toch over recykling hebben kun je ook even lezen over de afval-sortering die vandaag ingaat. ALLES moet gescheiden worden. Etensresten appart, hard plastic, zacht plastic en ga maar door. We kochten nieuwe "kliko's" die achter de keuken staan. Een beetje netter dan die metalen standers.


De grootste is onze oude vuilnisbak, die mochten we houden. Daar gaat nu karton in. Die andere zijn voor: ijzer/metaal, glas, papier, plastic, pakken waar drinken in zat, bv melk en yoghurt. En erachter hangt een zak voor het "gevaarlijke" afval, zoals batterijen en lampjes.


Op elke bak een sticker. Er zitten doorschijnbare plastic zakken in de bakken. Een keer per maand zet je die zakken aan de straatkant en dan komt de gemeente ze ophalen. 


Voor het huis staat de nieuwe kliko/vuilnisbak met twee vakken. Een voor etenswaren en groen, een voor restafval. Alles moet in dichtgeknoopte plastic zakken gedeponeerd worden en dit wordt om de veertien dagen afgehaald.

Ach, weet je, het went snel! En het geeft een goed gevoel ten opzichte van het klimaat. Een week geleden werd onze oude vuilnisbak voor het laatst geledigd en ik zie nu al dat er maar heel weinig rest-afval overblijft als alles gescheiden wordt. 

De mensen die in flats of appartementen wonen krijgen over een maand of twee ook nieuwe huisjes om het vuil te scheiden. Die hoeven dus niet zelf al die bakken in huis te hebben, maar moeten hun vuil mee naar beneden nemen en in de daarvoor bestemde kliko's te gooien.


Tuinafval moest je tot nu toe zelf naar de stort brengen, maar voor 30 Kronen (iets meer dan 4 Euro) per maand kun je nu bellen om het af te laten halen. 

Natuurlijk kost het allemaal wat; dat gaat via de belasting van de stad. Maar datt heb ik er wel voor over. 


4 opmerkingen:

  1. Dat zijn zeker veel kringloopwinkels.
    Hier in de stad twee.
    De borrelglaasjes zijn wel heel mooi.
    De kliko's maken afvalscheiding nog leuker.
    Ben ook wel een voorstander van afvalscheiding. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grote genade, dat afval scheiden vereist zowat een universitaire studie :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo hé, dat neemt wel een boel plek in. Hier een grijze kliko voor restafval (betalen per leging en per kilo), voor groenafval (legen is gratis) en inzamelen van plastic, blik en oud papier (wordt ook gratis opgehaald). En verder een bak voor batterijen en dergelijke. Maar die is zo groot dat hij bijna niet vol raakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is op zich natuurlijk wel mooi geregeld, maar wat neemt het veel ruimte in. Wij hebben hier die ruimte niet. Wel drie bakken: rest, groen en plastic. Papier wordt apart opgehaald, dat vind ik wel mooi, je zet je eigen krat met papier buiten en haalt het ook weer terug

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!