Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 29 juli 2021

Regenboogweer


Windstoten van 65 km per uur. En regenbuien waar je "U" tegen zegt. Dat is (ook) de Deense zomer. Op sommige plaatsen is er heel veel regen gevallen en zijn de beekjes (die af en toe echt op rivieren leken) buiten hun oevers getreden. Hier regende het vannacht en vandaag waren er flinke buien, maar eigenlijk net genoeg om de tuin weer op te fleuren. Met de zon die regelmatig tevoorschijn kwam gaf dat prachtige regenbogen. 

Fredericia, de huidige naam van de stad, ligt een beetje op een soort schiereiland; een "odde" noemen we dat hier. De oudste naam voor de stad is Bersodde tot Frederik lll haar omdoopte tot Frederiksodde. Een odde vil zeggen dat het aan twee (drie) kanten aan het water ligt. Dat geeft vaak meer wind, meer zon en normaal wat minder regen. Als er hier kans op overstroming is, dan komt dat als er in de Noordzee -Vesterhavet  stormvloed is geweest. Dan worden de fjorden en binnenzeeën ietwat leeggezogen totdat het water in volle kracht terug gestuwd wordt. Dat kan hoog water in de stad geven. Maar daarvan is er dus nu geen sprake; het water komt van boven.

Tja, zo'n regendagje is goed om nog wat achterstallig werk in de in te halen. De chef hielp gisteren Sandra met een nieuw stalen dak op haar schuur te leggen. Sandra kroop het dak op en schroefde de nieuwe platen erop. Toen was het- op een buitje na- nog droog. Ik fietste zelfs 's avonds zonder jas naar de bioscoop. Daar zagen Sandra, Caroline, Casper en ik de Deense film "Hvor kragene vender" (waar de kraaien omdraaien). Een film die een beetje tegenviel; daar hadden we meer van verwacht. We hadden het toch gezellig.


En ik heb met dit weer wat meer tijd om te lezen. Ik lees nu boeken van Kristin Hannah. Wat schrijft ze goed! Er zijn er maar twee in het Deens op de bieb (digitaal) dus nu lees ik nummer drie in het Engels. De Nachtegaal en Firefly Lane in het Deens en Four Winds in het Engels (op Libby ;-). Vanaf de eerste bladzijde vangen deze boeken me! I'm lost.....

Its rather good for my English, don't you agree?5 opmerkingen:

 1. De Deense zomer heeft de zelfde trekjes als de Nederlandse.
  Nu begrijp ik ook de plaatsnaam Odense.
  Geluk gehad met het nieuw stalen dak.
  Een boek doet goed, ongeacht het weer. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ot. Heb een verzoekje voor je gedraaid in de show.
   The Hollies - Bus stop
   Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

   Verwijderen
 2. Regenboogweer... Wat een mooi woord voor een prachtig weerfenomeen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Indeed, Dorien, indeed :-) Zo af en toe een Engels boek lezen is heel goed. Ik doe dat ook zo nu en dan. Gaat iets langzamer dan in het Nederlands, maar dat maakt natuurlijk niks uit. Zo nu en dan doe ik ook een Friestalig boek. Gewoon voor de leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ja de boeken van Kristin Hannah zijn fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!