Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 4 mei 2023

Het is mei!

 

Het was lentefeest bij "Sport Overdag" (Idræt i Dagtimerne) en alle sport-activiteiten waren daarom gisteren afgelast.

In de grote ADP-lounge stonden de tafels gedekt. Er waren broodjes, boter, roggenbrood, kaas, beleg en jam en er stonden kannen met koffie en water op de tafels.

Feest is gelijk aan......zegt U het maar....;-)

Maar eerst even zingen, as usual!


240 deelnemers zongen uit volle borst.

De meesten waren boven de 18 /30 / 50, 60.


Na wat speeches, bedankjes en prijsjes kwam Nicklas Ejby met zijn gitaar het podium op en zorgde voor een feestelijk uurtje met zeemansliederen, oude meezingers en top 40 melodiën. Er werd zelfs gedanst.

En tot slot waren er twee stukken "højtbelagt" (hoog belegd) smørrebrød voor een ieder. Daartussendoor was er gespreksstof genoeg. Best gezellig om iedereen in andere kleding te zien dan in een trainings-outfit.

De chef bleef thuis; er was nog werk te doen. Zijn fiets stond bij de fietsenmaker want de moter was kaput. Heel vreemd was er water in gekomen die de onderdelen had verroest. Hoe het mogelijk is weet noch de fietsenmaker, de chef zelf of ik.

Maar wij hebben een goeie en snelle fietsenmaker. Vandaag kon hij de fiets ophalen en die loopt weer gesmeerd. Kunnen we er morgen (misschien) even op uit.


Morgenavond gaan de kaarsen voor het raam aan. 4 mei vieren we hier bevrijdingsdag. Om acht uur 's avonds , de vierde mei, kwam dit bericht op de radio:

I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette Øjeblik meddelt, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig

Op dit moment wordt er medegedeeld dat Montgomery heeft geïnformeert dat de Duiste troepen in Holland, Noordwestduitsland en in Denemarken zich hebben overgegegeven.


De Denen trokken alle verduisteringsgordijnen van de rails en stookten een groot vredesvuur in de straten. Vandaar...en om de doden te herdenken zetten we kaarsen voor het raam morgenavond.

Het is toevallig ook de avond vóór Storbededag. Storbededag die voor het laatste jaar een vrije dag is, want de regering heeft hem ingetrokken, ondanks de vele protesten. In Frankrijk waren ze massal de straat op gegaan, maar de Denen zijn een rustig volkje ook al heeft het wel veel irritatie, zelfs woede teweeg gebracht. Het mocht niet baten. Storbededag heet het nog steeds, maar vanaf volgend jaar wordt het een gewone werkdag.

Enfin, op de vooravond van Storbededag eten we traditiegetrouw "varme hveder" - warme witte broodjes. 

De bakkers mochten op deze kerkelijke feestdag niet bakken. Dan maar de dag ervoor, nietwaar.

6 opmerkingen:

 1. Zo leuk dat er bij jullie altijd gezongen wordt. Ik zou willen dat het hier ook zo was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb even opgezocht wat Storbede dag is en de tekst laten vertalen door Translate. Het is een heel oude gewoonte, he? 1686? Met elkaar zingen is altijd leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een lentefeest, dat doet een mens goed.
  Het is goed dat men zo betrokken is met elkaar, alleen is ook maar alleen.
  Heerlijk smørrebrød een traktatie als we op vakantie waren.
  Wat een feest om de bevrijding te vieren, dan wil je wel een vreugdevuur aansteken. Hans

  @ dank je voor je reactie, deze klopt helemaal.
  Er komen nog steeds monumenten bij, eigenlijk wel goed want zo lang terug is de oorlog nog niet en wereldwijd is er nog genoeg oorlogs verdriet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant zulke info! De broodjes zien er heerlijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke bijeenkomst is dat geweest. Wij waren afgelopen week in DK, en kregen donderdagavond in het restaurant waar we aten, varme hveder aangeboden. Erg leuk gebaar.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!