Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 8 juli 2024

De vergeten generaal.

In 1849 werd de vesting/de stad Fredericia belegerd door de Sleeswijk/Holsteiners (Noord Duitsland) en buiten de stad lagen 14.000 man klaar om de stad te veroveren.

Fredericia ligt op het smalste deel van de Lillebælt en daardoor kon er ongezien versterking worden gehaald vanaf het eiland Fyn. Daar waren troepen verzameld uit heel Jutland, 19.000 man. De tegenaanval begon om een uur 's nachts, wat niet eerder gezien was. Oorlogen werden overdag gevoerd. Maar onder leiding van generaal Rye slopen de eerste troepen midden in de nacht de vesting uit naar het noorden. Al snel werden de sleeswijk- holsteinse soldaten overmand. De strijd duurde drie uur.  De Denen hadden gewonnen. De betekenis van deze overwinning was groot; voor de Denen natuurlijk maar ook voor de tegenstanders omdat dit het gevolg had dat de Pruisen zich uit de oorlog trokken.

De overwinning werd gehoord in Europa. In Duitsland noch in Engeland geloofde men dat het mogelijk was om zoveel troepen over te varen zonder dat de belegeraars het in de gaten hadden. Maar toch was dat gebeurd.

Toen de soldaten na de strijd tergkeerden in de stad was de vreugde groot.

De vrouwen maakten grote hoeveelheden eten en stad stad geurde van havermoutepap, warme vruchtensoep, warm bier, brandewijn en koffie. Alle groot-en kleingrutters stonden klaar om te zorgen voor de soldaten die allen een enorme honger hadden, moe, gewond en uitgeput waren.

Sinds die dag wordt de overwinning elk jaar weer gevierd in Fredericia.

In de stad staan bustes en standbeelden van Generaal Rye, Generaal Bülow en nu dan ook van generaal De Meza. Dat kwam omdat hij eerst gehuldigd werd na de overwinning in 1849 maar in 1864 van zijn voetstuk kukelde, omdat hij het traktaat onderschreef waarin Denemarken de landsdelen Sleeswijk, Holstein en Sønderjylland afstond aan Duitsland. 

In 1920 werd Sønderjylland weer een deel van Denemarken door afstemming en nu, meer dan honderd jaar later kreeg De Meza eindelijk ook zijn standbeeld in de Vestingsstad.


Omdat de overwinning dit jaar voor de 175 ste keer gevierd werd heeft de kunstenaar Qnud Caos een wandtapijt geschilderd van 40 meter lang. Dat hangt nu buiten op de muur voor het Tøjhus, maar later wordt het verhuisd naar het stadsmuseum.

De murial, als je het zo mag noemen, vertelt het hele verhaal van vijf en zes juli in beelden.






5 opmerkingen:

  1. Wat een leuke mural. Dit weekend is er bij ons ook een prachtige mural onthuld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, dat was ik. Mrs. T. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een mooie geschiedenis verhaal, drie dagen en de slag was gewonnen.
    Daar kunnen de Denen zeker trots op zijn. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie mural, altijd leuk zulke initiatieven.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!