Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 24 juli 2024

Over onder andere een wespentaille.

In Koldinghus, het museum in de oude burcht in Kolding, is er een tentoonstelling over hoe men vroeger kleding maakte voor koninklijke personen. Hoe men goud en ander edelmetaal in vooral herenkleding weefde, hoe het kantklossen er aan toe ging dat voor de prachtige kanten kragen zorgde en nog meer van dat. Er waren een aantal robes uitgestald van prinses Benedicte, de zus van koningin Margrethe. Volgens mij mogen deze dames nooit eten, anders kun je nooit zo slank blijven. Haar bruidsjurk was er, avondjurken en robes voor speciale feestelijke gelegenheden. En ja hoor, ze is nog steeds zo slank, die Benedicte.


De andere tentoonstelling die we bezochten, Lisbeth en ik, was die met het beroemde Flora Danica porselein. In 1789 had men alle wilde bloemen en planten in het koninkrijk Denemarken gezocht, getekend en geregistreerd. Het botanische boekwerk bevatte 3240 soorten. Jaren later werd er een servies dedecoreerd met 700 van de wilde planten. Zo prachtig dat vorstenhuizen in Europa er met grote ogen naar keken. Het Flora Danica servies, gemaakt tussen 1790 en 1802. Voor wie het werd gemaakt, waarvoor en waarom is nooit duidelijk geworden. Misschien bedoeld als een cadeau van koning Christian 7 aan de Russiche keizerin Catharina de Grote, maar zij stierf voordat het servies klaar was..

Het servies werd de eerste keer gebruikt in 1803 op de verjaardag van de koning. Het bestond uit 1802 delen, waarvan er nog 1530 bewaard zijn. 

 


Midden in de grote zaal stond de tafel gedekt zoals die eruit zag op Christian de 7 's verjaardag. ( Ja, die Christian die getrouwd was Caroline Mathilde die een lange affaire had met Struensee). Rechts in het midden de koning, die zelf niet kwam opdagen vanwege onpasselijkheid. Hij leed aan schizofrenie. 


Een leuk detaille; de houders waren het schaft van de lepels, vorken en messen. Het bovenste gedeelte kon eruit geschroeft worden voor de afwas. 

De "productie" lag een aantal jaren stil maar in 1863 werd het werk hervat toen de Deense prinses Alexandra in het huwelijk trad met de Engelse kroonprins, de latere koning Edward 7. Het paar kreeg 765 delen flora Danica servies cadeau. Sindsdien wordt het nog steeds voor  speciale gelegenheden en met de hand beschilderd gemaakt. Zo kreeg het koningspaar een servies cadeau van het volk ter gelegenheid van hun huwelijk; voorzien van hun monogram. 

Leuk om te zien; veel gelopen. We gingen nog even het centrum in voor koffie en een heerlijk gebakje bij "Den Blå Cafè en namen de trein terug naar huis.

4 opmerkingen:

  1. Oooooh, wat zouden mijn vriendin E en ik deze tentoonstelling graag willen zien. Wij zijn gek op porselein. Fijn, dat jij er iets van laat zien hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtig servies. En zo mooi als die tafel gedekt is, echt genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Men had zo zijn methodes om een een wespentaille aan te meten een korset deed wonderen.
    Ik heb wel eens gehoord dat de afdrukken van het korset zelf in de organen littekens had achter gelaten.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!