Forloren hare is een klassiek Deens gerecht.
Forloren betekent zoiets als nep, namaak, niet echt..
En een hare is gewoon een haas - ook nep dus.
Je hebt nodig: ( 4 - 6 personen).
250 g. varkensgehakt
250 g rundergehakt
1½ theelepel zout
½ theelepel peper
1 ei
1 deciliter broodkruim/ evt. paneermeel
1½ deciliter melk
6-8 dunne schijven bacon
2 deciliter melk
evt. 2 deciliter bouillon of water
½ deciliter slagroom
sausbinder
1 eetlepel bessengelei.
Roer het gehakt met zout, peper en ei. Doe het broodkruim erbij en roer hierna de melk erbij. Vorm de massa tot een groot "brood" en leg het in een (niet te grote) oven-bakschaal.
Leg de schijven bacon dwars over het "brood".
Zet de oven op 200 ¤. Na 15 minuten giet je er de melk en de bouillon erbij. Laat de "haas" braden in ca. een uur. Steek een vleesnaald in de haas om te controleren of het vleesvocht licht is, dan is de haas klaar. Zeef het braadvocht in een pannetje. Doe de slagroom erbij en de sausbinder onder opwarming. Breng de saus op smaak met gelei, zout en peper.
Bij dit gerecht horen bruine aardappeltjes en die maak je zo:
Kook ½ kilo - 375 gram kleine aardappeltjes in de schil (een dag van tevoren) en pel de schilletjes eraf.
Giet warm water over de gekookte aardappeltjes en laat ze 5-10 minuten staan. Giet het water eraf.
Doe 2-3 eetlepels suiker in een koekenpan en laat dit lichtbruin worden. Doe er 25-40 gram boter bij en dan de aardappeltjes. Zet de temperatuur lager, zodat de karamel niet te donker wordt. Maar zorg er tevens voor dat de temperatuur niet té laag staat want dan wordt de karamel stijf en zet het zich niet vast op de aardappels.
Blijf de aardappels voorzichtig draaien zodat ze mooi lichtbruin worden.
Verder horen er een paar gewone gekookte aardappelen bij (je hebt immers die lekkere saus niet voor niets) en 50 bessengelei (of gelei van cranberries).