Oh, wat had ik er moeite mee de eerste jaren dat ik in Denemarken woonde. Wát hoort bij wát en wát kan echt niet geserveerd worden.
Mogen er rode bietjes bij de ham?
Mag er een uitje op de roastbeef? Kun je een gesneden eitje op wit brood leggen?
Nee, nee, nee, dat kan niet. Dat hoort niet bij elkaar!
(Het zal je de kop niet kosten, maar echte Denen zouden eraan voorbij gaan)
Hieronder zie je een plaatje met gewone "håndmadder". Sneetjes roggebrood met beleg - voor het niet zo sjieke eten.
Oh ja, de Denen eten allemaal roggebrood. Dat kun je in talloze varianten kopen.
Casellerrib met met uiringen, "sky" en een stukje tomaat.
Rostbief met remoulade, "peberrod" (mierikswortel), tomaat en een schijfje augurk.
Gekookt ei met garnalen, tomaat en augurk.
Gebraden gehakt met rode kool, tomaat en komkommer.
Rookvlees met een reepje ei, stukjes paprika en tomaat.
Gekookte ham met mayonaise, asperge, tomaat en komkommer.
Gerookt spek met "sky", ui en tomaat.
Smørrebrød is een ander verhaal. Dat kan een hele maaltijd vervangen. Dat is het feestelijkste roggebrood.
Hier zie je bijvoorbeeld, twee gebakken scholfilets op een sneetje roggebrood met sla. Daarbovenop remoulade, een schijfje citroen, komkommer en tuinkers.
Of twee schijven paté met augurkjes, paprika en stukjes bacon.
Wat dacht je van een sneetje met ei, garnalen, augurk, mayonaise, citroen, tuinkers en tomaat..
Hoogbelegd, noemt men het ook.
Een broodje kaas kun je hier natuurlijk ook maken, maar dat doet niemand. Een heel broodje en daartussen één plakje kaas? Forget it!
Snap je dat het best een langdurig proces is voordat je weet wát er nu eigenlijk bij wát past?!
Psst: ik maak voor mezelf vaak gewoon een boterham met kaas. Op roggebrood wel te verstaan, want zo'n lekker volkoren als in Nederland is hier niet te koop. 't Is overal wat. Wat hebben we het toch goed, nietwaar?