Over dingen en doetjes in Denemarken.

vrijdag 11 november 2011

Zon en sabat.

om 07.11 de 11.11.11
Eindelijk is de zon weer 'ns een keertje te zien! Zo zag het er vanochtend vroeg uit; de zon is nog niet opgekomen, maar je kunt zien dat ze in aantocht is. Eindelijk...na dagen met mist en miezer!
En ik zat het meeste van de dag in vergadering.....

Ik kom nog even terug op het onderwijsstelsel in DK.
De kinderen gaan hier later naar school dan in NL. Daar tegenover staat dat alle kinderen als ze drie jaar zijn naar de børnehave (kindercrech) gaan. De kinderen komen er iedere dag en zijn er gemiddeld toch zo'n zes à zeven uur. In het (kalender)jaar dat ze zes worden gaan ze naar de børnehaveklasse oftewel de kleuterklas. Hier wordt er gestart med de inlering.

De scholen zijn ingedeeld in drie fases: de 0.de tot 3.klas heet de inscholing; de 4.de tot 6.de klas heet het mellemtrin, oftewel de tussenbouw en de 7. tot de 9.klas is de bovenbouw. Als je twijfelt welke middelbare opleiding je wilt of kunt kiezen na de 9.klas, is er de mogelijkheid om een 10.klas te kiezen. Er is één gezamelijke school voor alle 10.klassen leerlingen van de stad. Óf je kunt naar een efterskole (na-school = kostschool) klik, klik - hier werkt mijn dochter -  maar dat kost geld.

Het onderwijs in DK is gratis (nou ja, we betalen er genoeg belasting voor). De basisschool is dus gratis, maar ook het middelbaar onderwijs kost de ouders niets. Ja, zelfs de universiteiten en hogescholen zijn voor noppes.

De meeste leerlingen die een gymnasiale opleiding hebben gevolgd zijn 18/19 jaar als ze klaar zijn. Daarna houden velen van hen één of twee sabatjaren. Dat jaar wordt gebruikt om te werken, te reizen, ontwikkelingswerk te doen, een kursus te volgen om je niveau te verhogen, kortom om wat levenservaring op te doen. Dit telt later mee op je CV. Al met al betekent het dat de studenten aan de hogere opleidingen vaak ouder zullen zijn dan de nederlandse....

Hoe ze economisch rondkomen? Daarover een andere keer! Nu houd ik sabat!

4 opmerkingen:

  1. Het klinkt als een degelijk systeem. Heb je ook het idee dat alle kinderen zo hun draai weten te vinden in het onderwijs?

    En hoe zit het bij jullie met inclusief onderwijs (of zoals het hier in NL moet worden: passend onderwijs)? Waar vinden gehandicapte kinderen en kinderen die moeilijk leren een plekje?

    Leuk hoor, om zo te leren over andere systemen! Zeker omdat ik dagelijks met onderwijs bezig ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is moeilijk om een reactie te plaatsen?!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O' wat leuk om te lezen hoe het bij jullie met de scholen gaat. En gratis school...dat is niet verkeerd, mijn zoon moet een vermogen aan lesgeld betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het lijkt me heel erg overzichtelijk allemaal. Ik neem aan dat middelbare scholieren in DK ook een vakkenpakket, een profiel, gaan kiezen op den duur? En zo'n sabatical lijkt me ook zo gek nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!