Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 5 december 2011

Hier niet gezien!

Dag Sinterklaasje....dag zwarte Piet! Ik hoop dat de kindertjes (en degenen die altijd kind van hart blijven) hun pakjes hebben gehad! Ga jij maar weer terug naar Spanje, dan wachten wij op de Kerstman die uit Groenland komt.

De kerstman is een nieuwe uitvinding. Zoals hij er nu uitziet,met zijn rode wangen en ronde buik is uit de Amerikaanse CocaCola reclame gesprongen. Oorspronkelijk kent DK geen kerstman, maar kabouters, die je vooral rond midwinter te vriend moest zien te houden.
Hier was er al in het jaar 981 sprake van een jaarman. Hij woonde in een steen en de goede boer Kodran vroeg hem raad om alles. bijvoorbeeld om zaai-en oogsttijd. Rond deze tijd werden de denen gekerstend en de zoon van Kodran joeg de jaarman weg. Maar tegen (bij)geloof is niet op te boksen en "het kleine mannetje" bleef.
Nu werd hij NISSE genoemd, een verkleining van de naam Niels. Hij werd gekleed zoals de boeren vroeger: grijze broek en boezeroen en een rode (punt)muts

Deze NISSE was hij een bazig menneke, die allerlei ongelukken op je neer liet komen als hij zijn zin niet kreeg.
Pas in 1836 werd hij de goedmoedige kabouter zoals hij nu wordt afgebeeld.

3 opmerkingen:

 1. De huidige Nisse is dus leuker dan de ouderwetse.

  Ik heb wel een Sinterklaas op mijn werk gezien en wat verschillende Pieten, maar we hebben er verder niets aan gedaan, behalve dan wat speculaas smullen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een kerstkabouter vind ik ook wel wat hebben. Een goedaardige dan natuurlijk, geen kwaaie. En hij heet nog Nisse ook! Leuk om te weten dat het een verkleinwoord is van Niels. Onze zoon heet zo en zijn zus noemde hem vroeger Niessie, grappig want dat lijkt weer op Nisse.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stond die Nisse ook niet in de kabouterboeken van Rien Poortvliet? Komt me bekend voor nl...

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!