Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 23 februari 2013

Buiten slapen.


"Doet uw kind een middagdutje buiten als het bitter koud is?" Daaraan heeft de BBC een artikel gewijd. "De kleine kinderen in  Scandinavie slapen overdag buiten".


Inderdaad heb ik daar vele jaren niet meer aan gedacht; de baby's en kleuters slapen hier overdag buiten, zowel in de zomer als in de winter. 's Zomers met een klamboe over de kinderwagen, 's winters lekker ingepakt in een snowsuit, hier flyverdragt genoemd. Als je door de stad wandelt is het een normaal gezicht om overal kinderwagens te zien staan voor de ramen van koffiebars en cafeetjes, terwijl de ouders binnen warme koffie drinken. Als je op bezoek komt krijg je eerder een balkonplaatsje voor de kinderwagen als een bedje binnen.
Nee, het is geen modefenomeen, zo gaat het al in vele generaties....


De Finse universiteit in Oulu verklaart dat een temperatuur van min 5 graden het allerbeste is. De kinderen slapen buiten langer dan binnen en zweedse kinderartsen beweren dat de kinderen meer weerstand opbouwen.

Ik heb 7 jaar gewerkt als pedagoge /toezicht 
voor dagmoeders. Daar stonden in de namiddag altijd 4 of 5 kinderwagens met slapende kinderen buiten.....
Iets voor jou?

Misschien meer iets voor de chef en mij. We zitten nog steeds een beetje in de lappenmand en dat breekt onze weerstand af.4 opmerkingen:

 1. Mijn kinderen hebben vroeger als baby buiten ook in de winter overdag in een 'konijnenhok' geslapen. Dat was in een huisje van Posthumus.
  http://www.babyhuisje.nl/vgv.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, mijn kinderen hebben nooit buiten geslapen, maar ik zag wel dat mijn Zweedse vriendin haar ukkie op de veranda zette, toen we daar (veel te lang geleden) logeerden. Ik kan me best voorstellen dat het heel gezond is in de bossen of op het platteland, maar hier onder de rook van Schiphol, zal het niet echt bijdragen aan een betere weerstand, vrees ik.

  Ik hoop dat jullie nu eindelijk beter worden en dat je smaak weer snel terugkeert!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, hier in Zweden slapen ze ook allemaal buiten en spelen ze buiten wat het weer ook is...... Of ze gezonder wijn weet ik niet, er zijn hier nogal wat zieken op het moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dat wel vaker gelezen inderdaad. Lijkt me eigenlijk ook best lekker. We slapen hier ook altijd met de raam open, al is het dan nog lang geen min vijf binnen.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!