Over dingen en doetjes in Denemarken.

vrijdag 26 april 2013

Actueel.


Eindelijk is het/de lockout en "sagablot" (slechts een saga). De regering heeft ingegerepen en er wordt in alle haast een wet aangenomen die bepaalt welke werktijdsregels er nu gaan gelden voor onderwijzend personeel. De leraren protesteren, maar tevergeefs; de wet wordt zeer waarschijnlijk dit weekend aangenomen.
De kinderen kunnen dus vanaf maandag weer naar school en de lerares kan weer naar haar werk.
Caroline zou afgelopen week op schoolreisje gaan, maar dat ging dus niet door. Casper gaat vanaf maandag vier dagen met zijn klas naar Silkeborg; die heeft geluk gehad.
En ik krijg mijn collega weer terug :-)

Vandaag is het Storbededag in Danmark. De winkels zijn dicht; de kerken open, want deze dag is confirmatiedag bij uitstek.


"Konfirmation", zoals het hier heet, is de hernieuwing van de doopsbeloften. 't Is hier Luthers...
Lang niet alle kinderen doen hun confirmatie; maar de ouders houden meestal toch een feest - een "non-konfirmation", omdat deze dag toch op een of andere mannier de overgang van kind naar volwassen benadrukt. Vroeger was de schooltijd nu teneinde en kon het kind een dienstje krijgen of in de leer gaan. Nu moeten ze nog minstens vijf jaar leren, velen nog tien!

De maandagen na de confirmaties heten "blauwe maandagen". Dan trekken de jongeren naar een pretpark of een van de grotere steden en maken wat van het geld op dat ze op de confirmatie hebben gekregen. Dat weten alle zakkenrollers dus ook!

Jammer dat het weer is omgeslagen en het meteen een stuk kouder voelt. Het is overwegend bewolkt en ik heb vanmorgen de kachel even gestookt om de kilte te verdrijven.


De mysterieuze helt "Holger Danske", die in de kelders van het slot Kronborg op Helsingør zit is verkocht en komt nu naar Jutland, naar het plaatsje Skjern.
Skjern verwacht er toeristen mee te trekken.
Holger Danske wordt beschouwd als de stamvader der Denen,maar niemand heeft ooit zijn bestaan kunnen verificeren. Hij wordt vernoemd in het Roland gedicht.

En tot slot: deze dag worden er "varme hveder" gegeten. Omdat "Storbededag" een feestdag is, mocht de bakker vroeger niet werken deze dag. Daarom bakte hij de dag van te voren witte tarwebroodjes, die de dag daarna in de oven verwarmd of geroosterd konden worden.


....Hé, de zon komt door.......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!