Over dingen en doetjes in Denemarken.

zondag 10 november 2013

Alweer "Mortensaften".


De eend staat in de oven en het is hier even rustig.
De lerares komt hem mee opeten, samen met haar gezinnetje; 
de chef heeft tjek op de keuken; de was voor morgen is gesorteerd en ik heb een klein gedeelte van het werk dat ik van kantoor mee naar huis genomen had klaar en opgestuurd.

Het is weer "Mortensaften", de avond vóór Sint Maarten, en dan wordt hier traditiegetrouw gans of eend gegeten als wraak voor de ganzen die Maarten van Tours verraadden door hun luide gekakel, waardoor zijn schuilplaats zichtbaar werd en hij alsnog tot bisschop gekozen werd (tegen zijn zin).
Ach, je kan maar iets vieren en zo gaat het hier; met eend, rode kool, bruine zoete aardappeltjes en een rode kool salade.
We doen er nog een avocado voorgerechtje bij, met garnalen en caviaar en een fruitsalade (met råcreme) als toetje.

Eerst ging ik vanmorgen met Caroline mee naar de kerk. Caroline mag in het voorjaar haar "konfirmation" vieren en dat moet worden voorbereid. Daarom ziet de priester graag dat de kinderen een aantal zondagen (liefst elke zondag) de dienst bijwonen. Caroline is een vlijtig bezoekertje. Vandaag moest Casper echter een basketballkamp spelen in Svendborg en dat is een flink uur rijden hiervandaan. Helemaal alleen naar de kerk is ook niet leuk, dus gingen we met z'n tweetjes.
Na afloop kwam ze mee hier naar toe, huiswerk onder de arm en kon morfar mooi helpen met matematiek.


Gisteren is er hard gewerkt in de voortuin. Die moet helemaal worden omgelegd. Langs de werkplaats komt er een brede oprit, zodat de chef daar autos kan beplakken. De paden worden verlegd, sommige struiken moeten eruit, andere worden verplaatst.
(Daar maak ik nog wel een paar fot's van.)

Nee, we gaan niet meer zelf alles doen; dat trekken we niet meer. We hebben dus een paar opties lopen, maar wachten de juiste prijs af.
Alleen een aantal stenen zijn eruitgehaald. Sommige worden bewaard (de zwerfkeien) anderen zijn naar de stort gebracht. 
Vijf aanhangwagens vol.

De schat van een zoon kwam helpen...en ik paste op Philip.
Omdat we 's avonds waren uitgenodigd op het eten gingen we een bloemetje halen bij "Tantes Have". Dáár was de kerst losgebarsten, en Philip heeft met open mond genoten van alle bewegende poppen, kabouters, dieren én de kerstman, die verhalen vertelde...


Morgen moet ik weer op kursus... een hele dag.
Daarom had ik werk mee naar huis genomen; ik raak anders zoveel achter.
Ach, voor ik het weet is het alweer kerstmis....

1 opmerking:

Gezellig, laat gerust een reactie achter!