Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 11 april 2016

Her-gebruik.

Ik las het in de krant vandaag (en dan is het waar..), er is een oude school afgebroken en 97% is naar het her-gebruik/de recycling gegaan!
Geweldig.
Er stond ook dat hier in Denemarken 66% van al het afval - alle vuilnis (inclusief huisvuil) wordt her-gebruikt.
Mensen, dat gaat de goede kant op!


Recyclen moet gemakkelijk zijn, anders doen de mensen er niet aan mee. Wij betalen - via de belasting voor het ophalen van de kliko, die in drie groottes verkrijgbaar zijn. Hoe kleiner hoe goedkoper.
Als je geen composthoop in de tuin hebt, kun je er een groene bak bij huren, voor tuin-en keukenafval.
Om-en om, eens in de veertien dagen, worden die geleegd.

Een keer per maand komt de gemeentelijke ophaaldienst langs om glas, papier, karton, blik, plastic, melk/juice-karton op te halen. Het moet in daarvoor bepaalde zakken aan de straatkant worden gezet.


En je kunt hier in onze plaats (40.000 inwoners) naar twee stortplaatsen om gratis je spullen weg te brengen/gooien. Het moet WEL goed worden gesorteerd! "Klein brandbaar" is er niet, alles moet kunnen worden her-gebruikt.

Fietsen, oude meubels, matrassen, gordijnen, steen, gruis, hout (wel-of niet geïmpregneerd), plast, verf, tl-buizen, batterijen, oude tuinmeubels, ruiten, tuinafval, grond enz..enz..
Wij zijn in onze stad zo goed in het sorteren, dat de gemeente er geld aan verdiend. De vorige jaren werd er een winst van 200.000 Euro geboekt.

Ons bedrijfje heeft veel vervuild papier; dat brengen we zelf naar de stort. Natuurlijk betaalt het bedrijf renovatie-kosten, maar dat is gelukkig niet veel.


Papier voor zich, plastic voor zich.
Rond en rond en rond....

Je ziet hier dan ook héél véél aanhangwagentjes.
En auto's met trekhaken...natuurlijk.

1 opmerking:

Gezellig, laat gerust een reactie achter!