Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 7 september 2016

Wat had een huisvrouw het druk in de vijftiger jaren..


Er wordt hier een interessante (en leuke) serie uitgezonden op tv.
Zes dinsdagen op een rij kunnen we zes gezinnen volgen, die een week leven zoals het (hier in DK) in de vijftiger jaren was.

De helft van de gezinnen wonen in een klein keuterboerderijtje op het land, de andere helft in een klein stadsappartementje.

Op het boerenland moest het water nog worden gehaald bij de waterpomp op het erf. In de stad was er een kraan in de keuken, maar slechts met koud water.

Moeder is huisvrouw; de kinderen hebben allemaal plichten; vader fietst naar z'n werk of werkt op het land.

Een ogenopener, want lieve mensen, wat was het leven van een huisvrouw zwaar.

Vooral de moeders met kleine kinderen. Er waren nog geen wegwerpluiers en andere zaken die het gemak konden dienen; elke dag was er was, was, was, waarvoor het water eerst gekookt moest worden op een fornuis dat met hout gestookt werd.
Ook al het eten moest van begin tot het het eind zelfgemaakt worden. Het konijn of de kip slachten (op het platteland); soepen, puddingen, vlees bereiden....

Moeder stond als eerste op, zo tussen vijf en zes uur. Het fornuis moest aan (of de kachel), er werd pap gekookt, brood gesneden, water gekookt en de familie werd wakker gemaakt.

Vader kreeg als eerste eten en z'n pakje brood achter op de fiets. De kinderen moesten kolen halen, de koe melken, de konijnen voeren, de kleintjes aankleden, als voorbeeld.
En als de grote kinderen naar school waren moest moeder schrobben en schoonmaken en wassen en strijken en weer eten maken voor tussen de middag....Er zijn niet zoveel mensen meer die in de jaren vijftig 
huisvrouw waren. 

Mijn moeder was het!

Ik weet nog dat de stoelen en tafel aan de kant werden geschoven als het zeil geboend moest worden. Eigenlijk weet ik het alleen nog, omdat mijn broer en ik dan met papieren scheepjes (gemaakt uit oude kranten) over het zeil voeren.
En zelfs al kwam de melkboer langs, moest de melk gekookt worden, om hem langer goed te houden. Er was immers geen koelkast.
Respect voor de huisvrouwen in de vijftiger jaren.
Het moet vast gemakkelijker zijn geweest een man te zijn!

De tijd terugdraaien naar de vijftiger jaren...

1 opmerking:

  1. Oh, dit lijkt me een superleuke serie! Ik heb wel eens iets soortgelijks gezien van de BBC.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!