Alvast voor de verjaardag van de chef (die morgen pas jarig is, maar dan moet iedereen weer werken en zo'n zondag met z'n allen is toch veel gezelliger).
Een feestelijke dag dus.
Want vandaag kwamen de kinders, met aanhang en een paar vrienden waren ook van de partij.
De vlag wordt hier de "Dannebrog" genoemd.
De legende zegt dat de vlag in 1219 uit de hemel viel bij de slag van Lyndanisse in Estland. De vlag viel neer voor de ogen van koning Waldemar Sejr (overwinnaar), waarna het lot keerde en Waldemar het noorden van Estland veroverde.
De naam van de hoofdstad van Estland is Tallinn, wat op z'n Estisch "de stad der Denen" betekend.
Eigenlijk komt het woord brog voort uit het Platduits/de Friese taal en betekent het : een stuk stof /een lap. De lap, zo rood als bloed met een wit kruis. Alle vlaggen in Scandinavië hebben zo'n kruis in hun vlag, want o o i t was Denemarken heel groot.
Er wordt hier wat af-gevlagd!
Bij feestelijkheden of gewoon om te laten zien dat je weer in je tuinhuisje bent, vlaggetjes op slagroomtaarten, als welkomstgebaar in de aankomsthallen van vliegvelden, bij doop en confirmatie en ja, ook bij begrafenissen /crematies. Bij de kerkelijke dienst van mijn overleden lieve oud-collega hing de vlag halfstok, zowel bij de kerk als bij haar huis. Na afloop van de dienst, toen de lijkwagen wegreed, gingen beide vlaggen naar de top. Zo is het gebruikelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Gezellig, laat gerust een reactie achter!