Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 13 oktober 2018

Kagemand

Gisteren klopten de buurvrouw en haar dochter aan en brachten ons twee flinke stukken van de kagemand, waarop het bezoek van dochter Emma (die 11 jaar werd) getrakteerd was.
Kagemand - koekman, hét traditionele verjaardag traktement voor kinderen en kinderlijke zielen.


Deze is wel heel erg versierd, maar snoep hoort erop. Dropslierten, winegums en smarties bijvoorbeeld.
Alle kinderen zijn er gek op. 
Deze is gemaakt van zogenoemd Brunsvigerdej en hoe ik dat moet vertalen zou ik echt niet weten.
Maar je maakt het als volgt:

Brunsviger Kagemand (8 - 10 personen)

Ingrediënten:
40 gr.boter
1½ dl. melk
15 gram gist 
2 eieren
3 eetl. suiker
½ theelepel zout 350 gr bloem
een beetje kardemom

De zachte boter mengen met melk en gist. Goed doorroeren. Voeg toe eieren zout, suiker en meel, goed roeren/kneden en laat het ca. 30 minuten rijzen op het aanrecht.
Sla het deeg neer en vorm 4 evengrote bollen voor de armen en benen, een grote bal voor de romp en een iets kleinen voor het hoofd. Leg dit op de bakplaat met een beetje ruimte er tussen in, druk de bollen plat en vorm de koekman. Maak met je vingers wat vele kuiltjes in het deeg.

Voor de vulling heb je nodig:
175 gr. bruine suiker
100 gr. zachte boter 
1 eetl. kaneel 
(evt. wat (glucose)stroop).

Roer dit onder elkaar en verdeel het over het deeg. Laat de koekman nog een uurtje rusten en maak evt. meer kuiltjes.

Bakken in 18 - 20 minuten bij 175 ¤ varmlucht-oven.

Glazuur:
1 dl. poedersuiker en een beetje koud water.

Laat de koekman even afkoelen en versier hem daarna met glazuur en snoep.
Hij smaakt het best als je hem binnen 5 - 6 uur. Als je wat tijd wilt sparen kun je het deeg een dag van tevoren maken en koud laten rijzen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!