Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 11 oktober 2018

Over vrouwen en nog meer.

Gisteren trakteerden we Casper op de bioscoopfilm "Journal 64".


( we hadden "morfar" in het midden gezet. Hij kan wel eens in slaap vallen als een film langdradig is. Dat was helegaar niet het geval gisteren!)

Heb je ooit de boeken gelezen van Jussi Adler Olsen?
Zijn vader was ooit directeur van een instituut voor psychisch zieken en aan de hand van de verhalen en een hoop fantasie schrijft hij zijn boeken. Journal 64 heet in het Nederlands  
                                     "Dossier 64" (te koop bij Bolcom).                                                                
Het boek is uitgebreider, maar ik vind de film goed in elkaar zitten.


De zaal zat goed vol en de spanning was te snijden...dus, als de film naar NL. komt en je hebt tijd en zin...ga kijken!

We praatten na de film over die tijd in Denemarken dat sterilisatie gebruikelijk was bij vrouwen die psychisch onstabiel waren, vrouwen die minder begaafd waren of zwakzinnig en vrouwen waarvan de familie vond dat zij zich prostitueerden of ongepast gedrag toonden.
Ik geloof niet dat het in Nederland gebeurde, maar hier wel!

Bijna alle niet-katholieke westerse naties namen tot op zekere hoogte eugenetische wetten aan, met uitzondering van onder meer Groot-Brittannië en Nederland. In Latijns-Amerika waren eugenetische wetten er vaak op gericht arme, zwarte of inheemse delen van de bevolking te steriliseren. Dit gebeurde onder andere in PeruBraziliëArgentinië en de Dominicaanse Republiek. Ook in de Mexicaanse deelstaat Veracruz werd een sterilisatiewet doorgevoerd, maar daar is voor zover is na te gaan nooit iemand gesteriliseerd.
In Zweden werden onder dwang 62 000 onderontwikkelde vrouwen uit arme (vaak niet-Zweedse) bevolkingsgroepen gesteriliseerd in een periode van veertig jaar. Soortgelijke dingen gebeurden met geestelijk gehandicapt verklaarde mensen in CanadaAustraliëNoorwegenFinlandEstlandZwitserland en IJsland. In Singapore werd een bescheiden vorm van positieve eugenetica uitgevoerd door het aanmoedigen van huwelijken tussen hoog opgeleide mensen in de hoop dat dit zou leiden tot slimmere kinderen.

Vreselijk, maar helaas waar gebeurd en nog niet eens zo lang geleden. Het stopte pas ergens in de jaren 60...











Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!