Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 7 februari 2019

Een Herred en wat geschiedenis.

Herred:

Hoe kom ik daar nu op.
Ik was in Tønder, Højer en Lø Herred. Die heten allang zo niet meer, maar je kunt de namen nog overal terugvinden.
Je hebt de naam Herred vast ook gehoord/gelezen als je de boeken van The Lord of The Ring hebt gelezen of de film gezien hebt. Frodo woonde in een Hobbit dat hoorde onder een Herred.
In Denemarken is een herred historisch de aanduiding voor een rechtsgebied op het platteland. Tegenover de herred stond de stad, in Denemarken aangeduid als Købstad.
Een herred was verdeeld in sogn. De sogn bestaat nog steeds als parochie van de Deense Volkskerk. Op Jutland vormden een aantal herreds gezamenlijk een syssel. Van de eilanden was alleen Seeland verdeeld in syssel. Het begrip syssel is nog terug te vinden in Vendsyssel, de meest noordelijke van de oorspronkelijke syssel.
De indeling in syssel en herred is al terug te vinden in Kong Valdemars Jordbok uit de 13e eeuw. Ook de voormalige Deense gebieden van het huidige Zweden (SkåneBlekinge en Halland) en in het hertogdom Sleeswijk kenden herreds.


Van de ver over de honderd Herreds gingen we naar 50 Amten - (later 24) en sinds 2007 naar slechts vijf Regio's. Ik ben benieuwd of die blijven bestaan!

Op de kaart zie dat het noordelijke gedeelte van Sleeswijk en de gebieden Skåne, Halland en Blekinge bij het Deense rijk hoorden. Het grensgebied in het zuiden van Denemarken en het noorden van Sleeswijk kent nog steeds Duitse en Deense minderheden.

En ik was vandaag in Tønder om te tolken bij het arbeidsbureau,
Het was weer een eind rijden... iets meer dan 100 kilometer, waarvan een gedeelte over wegen waar je niet harder dan 80 mag.
Het was pokkenweer:


regen- regen -regen - regen - regen.

De chef reed mee, want we wilden na afloop vlug even de grens overwippen en wat boodschappen doen. 
Hij dronk een kop koffie in Tønder en keek wat rond; Uitgestorven!


We reden naar SønderLøgum /SüderLügum, deden boodschappen, aten een frietje en een kleine hamburger en reden weer naar huis.
Februari....brrrr.

1 opmerking:

  1. Het oogt inderdaad wat grijzig! En zo lang over een 80 km weg. Voelt heel erg jaren 20 van de vorige eeuw.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!