Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 20 april 2019

Paasdagen

Vroeger, toen ik nog op de katholieke lagere school zat waren de dagen in "de stille week" voor Pasen saai en een beetje triest. Witte Donderdag gingen we naar de kerk om "Het laatste avondmaal" te vieren, Goede Vrijdag zaten we weer in de kerk want kwart voor drie begon de "Statie" waar elke statie (schilderij van de lijdensweg van Christus) in de kerk bezocht en het verhaal erbij verteld werd. 
Dat waren lange "zittingen". Poeha! Paaszaterdag was een dag van boodschappen doen en schoonmaken en soep trekken en eten voorbereiden en..en..om alles klaar te hebben voor Pasen. Met Pasen mochten de snoeptrommeltjes worden opengemaakt! En we kregen onze nieuwe kleren aan en hadden eindelijk paasvakantie.


Zo is het (gelukkig) al lang niet meer! 


In Nederland is er Paaspop; en de Passion en zijn er lange files....

Hier in Denemarken zijn de dagen van "de stille week" (van Palmzondag tot tweede paasdag) schoolvrije dagen en vandaar dat ook veel mensen vakantiedagen opnemen. Vanaf (witte) donderdag zijn het dagen gevuld met bezoek, paas-lunches, koffie met iets lekkers erbij en als het mooi weer is - net als nu - de paden op de lanen in. De boten worden te water gelaten, de eerste durvers gaan zwemmen of pootjebaden, overal zie je fietsers, campers, vissers en wandelaars.
Het land ontwaakt; de stad wordt wakker en in gebruik genomen.


De tentjes aan de haven gaan weer open

Voor het bezoek donderdag bakte ik broodjes, kaneelsnegle en een cake

De vrijdag gasten kregen lam, quiche, room-aardappels en citroenbavarois 

De eerste milkshake dit jaar

Lunchen op ons terras voor het huis

Aarde voor in de kas en de perken

Fietsen over "Fælleden" en langs het strand
De Lillebælt - met het eiland Fyn aan de overkant.


Daarom, op z'n Brabants:
Zalig Pasen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!