Over dingen en doetjes in Denemarken.

vrijdag 5 april 2019

Rødgrød med fløde.

Kijk eens, dít is nou een echt Deens gerecht: Rødgrød med Fløde.
Dat laten de Denen alle buitenlanders uitspreken, want je breekt er je tong over. Net zoals Nederlanders de Duitsers uitdagen om - met de scherpe Hollandse G - te zeggen : Ik heb m'n schoenen in Scheveningen achtergelaten".
Je spreekt "rødgrød med fløde" ongeveer uit als: reugreu mè fleuje. 4 stomme d's en drie ø's :-) Værs'go!

Veel Deense families hadden/hebben een grote diepvries, met daarin bergen ingevroren fruit van de afgelopen zomer. Het voorjaar is dé tijd om het op te maken (alhoewel je hier tegenwoordig volop diepgevroren fruit in de supermarkten kunt kopen).





Rødgrød med Fløde.

500 gram vruchten zoals: aardbeien, aalbessen, zwarte bessen, frambozen, bramen....
1 dl. water
150 gr. suiker (of iets meer als het fruit wat zuur is)
1 flinke eetlepel aardappelmeel (evt. maizena) En eventueel een handjevol verse frambozen voor de sier.

Fruit en water koken tot het moes is. Sommige mensen zeven hun moes - kwestie van smaak. Suiker erbij en even proeven.
Intussen een papje maken van wat water met het aardappelmeel, de pan van de warmtebron verwijderen en het papje eronderdoor roeren. 
Afkoelen! En serveren met melk of (niet geklopte slag)room.


Velbekomme!
Dat het U mag bekomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!