Ik heb ook een label dat gaat over echt Deens eten.
En echt Deens is Brun Sovs (uitspraak broen saus).
Geen jus, geen sauce maar gewoon saus!
Toen ik hier kwam wonen vond ik het helemaal niet lekker.
Zo'n "zware" saus over je aardappels, buh...
Maar alles went en het hoort nu eenmaal bij de klassieke Deense keuken.
Er is geen herfstdiner of geen kerstdiner zonder de bruine saus.
(er is zelfs een vereniging hier voor "het bewaren van de bruine saus" omdat die dreigde te verdwijnen. Tja, de jongere generatie eet het geloof ik alleen met kerstmis).
Enfin, de Deense bruine saus - voor bij de aardappelen - die maak je als volgt:
Benodigdheden:
10 gram boter (of meer)
2 grote uien, gesneden in dunne ringen
1,5 theelepel zout
3 dl. water
250 dl room
Japanse sojasaus
peper
sausbinder of gewoon bloem
Laat de boter bruin worden in de pan. Voeg uien en zout toe en braad het bij middel warmte ongeveer 5 minuten; af en toe roeren.
Voeg het water toe en kook het bij hoge temperatuur in ca. 2 minuten. Haal de uien eruit. Voeg de room toe, de sojasaus, zout en peper en breng alles aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer met de garde de sausbinder/bloem er onderdoor. Ca.1 minuut.
Voeg kulør erbij en proef.
Kulør, da's ook zoiets . Kulør betekent kleur en dat koop je hier in kleine flesjes. Je doet drie à vier druppels in de saus om hem die speciale bruine kleur te geven. Eigenlijk is het gewoon gebrande suiker met wat soja, of caramel...Je kunt ook zelf een donkere fond maken en/of bewaren en dit gebruiken. Dat deden de koks vroeger (en nu nog steeds).
PS: ik moet er wel even bij vermelden dat het meestal de mannen zijn die hiervan smullen...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Gezellig, laat gerust een reactie achter!