Over dingen en doetjes in Denemarken.

dinsdag 17 september 2019

Ceremonies

 Dit is de belangrijkste kalender van Bali.
Hij is al eeuwenoud en wordt nog steeds als richtlijn gebruikt.
Helemaal bovenaan staan de goden en onderaan de dieren.
Daar tussenin zie je vijf rijen met ieder zeven weekdagen. Een Balinese maand heeft dus 35 dagen. 
De kalender geeft aan welke dag het meest geschikt is voor een handel afsluiten, een bruiloft, een crematie, het beplanten, de oogst en ga zo door.


Elke dag is er wel een ceremonie op Bali.

Wij zouden een dagje overvaren naar het eiland Lembongan en hadden afgesproken dat we afgehaald  werden bij ons hotel. Maar er kwam niemand opdraven. Uiteindelijk hebben we maar de fiets gepakt om naar het vertrekpunt van de boot te gaan. Daar bleek dat er op het afgesproken tijdstip niet gevaren kon worden omdat er een grote ceremonie aan de gang was. Een heel dorp ging de as van de overledenen van de laatste zeven jaren uitstrooien op het water.
Er waren minstens 800 personen aanwezig, die toch niet allemaal het water opgingen. Allemaal gekleed in wit zaten ze op het strand; oud en jong.


En ja, wij voeren een uurtje later naar het eiland. Duizend excuses voor het ongemak en een meneer die de hele dag op onze fietsen paste.
Op het eiland aangekomen belandden we ook weer midden in een ceremonie. Dit keer een optocht op weg naar een crematie.

(foto geleend van het internet; de stier die wij zagen was rood)

Als een mens sterft op Bali dan wordt er een kleine ceremonie gehouden, waarna het lichaam in doeken wordt gewikkeld en daarna omwonden met bambusmatten. Het wordt begraven, op eigen erf als dat groot genoeg is, anders op een kleine begraafplaats.
Als de familie geld genoeg heeft voor een crematie (wat erg duur is) wordt het lichaam in (het is meestal) een stier gemaakt van papmaché gelegd en onder heel veel tumult en in zigzag koers (om de kwade geesten te verjagen) naar de crematieplek gebracht waar het verbrand wordt. De priesters blijven tot het vuur gedoofd is en brengen de as naar de familie. Eens in de zoveel jaren worden al deze kruiken met as uitgestrooid over de zee.
Omdat de kalender bepaald welke dagen zich het beste lenen voor deze ceremonies kom je ze op veel plaatsen tegen.

De Balinezen geloven heilig in reïncarnatie. 
Daarover meer een volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig, laat gerust een reactie achter!