Over dingen en doetjes in Denemarken.

maandag 20 januari 2020

Het spookt bij de buren.


De buurvrouw deed een rondvraag in de hele buurt. Of hier in de wijk vroeger volkstuintjes lagen? Of er een boerderij heeft gelegen? Misschien andere huizen of hutjes?
Of er een kindje dood was... Wij antwoorden zo goed we konden en aangezien wij hier al vrij lang wonen en de chef in Fredericia is opgegroeid konden wij op het meeste antwoorden. Ja, hier lagen vroeger (we hebben het over de jaren 50) volkstuintjes, alleen niet aan onze kant van de straat. En nee, er lag geen boerderij en niemand heeft ooit gehoord van dat kindje.
Waarom vroeg ze dit? Aha; het spookte bij hen op zolder ;-).
Ze had er zelfs een clairvoyant bijgehaald en die vertelde dat het waarschijnlijk een klein meisje was dat vroeg gestorven was dat daar nu rondspookte.

Haha, ook onze oude buurman Jakobsen, die nogal doof was, hoorde geluiden op zolder. Hij dacht dat de timmerman die het nieuwe dak erop gelegd had daar een geheime opbergplaats had van weet-ik-wat. 

Ik denk dat de logische verklaring is, dat er bij het maken van het nieuwe dak ergens een opening is, zodat de wind een beetje kan spelen. Dat er iets klappert of kraakt. En dat Jakobsen een chagrijnige man was, wat de clairvoyant meende, daar is helemaal niks van waar. Hij was op-en-top een heer; vriendelijk voor iedereen; een aardige buurman die op het laatste wat seniel werd en wat hulp bij ons zocht.
Ja ja, het kan verkeren in de hersenspinsels van sommigen.
Ik zal haar maar vlug eens uitnodigen op de koffie om over de oude Jakobsen te vertellen... Ik nuchtere Hollander! (ik mag Hollander schrijven want ik ben geboren in Zuid Holland). Tis toch wat - met een knipoog!

1 opmerking:

  1. Fijn dat je je buurvrouw kunt gaan geruststellen zeg! Als je ergens in gelooft dan zie je ook overal aanwijzigingen die dit bevestigen. Comfirmation bias heet dat : )

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!