Over dingen en doetjes in Denemarken.

vrijdag 3 juli 2020

Ud og Se..

"Ud og Se med DSB" luidt de slogan.
Ga erop uit met de trein, betekent het. En dat doen we dan ook.
Omdat er weinig toerisme is en verwacht wordt heeft DSB (de Deense Staatsbaan) in overleg met de regering  een aanbieding waar je gewoon geen "nee" kunt zeggen.
Een hele week reizen met trein, metro en/of bus voor: 299,00 kronen. Dat is nog geen 40 Euro!
Tel daarbij op dat alle musea, attracties en bezienswaardigheden slechts de helft van de prijs zijn....wat een aanbod!

Wij togen naar Kopenhagen - København (uitspraak kjeuwenhaun), dochter, kleinzoon en ik om de panda's te bekijken in de Zoo; wat was het lang geleden dat ik in de dierentuin van Kopenhagen was.



Kijk hem daar zitten op z'n dooie gemak lekker bambus te eten. 
Het vrouwtje lag te slapen in de schaduw, maar hij zat daar pontificaal voor de ramen van het restaurant.  De panda's zijn uitgeleend door China; ooit moeten ze weer terug, dus moet er goed op ze worden opgepast. Vorig jaar was er grote paniek, want eentje was uitgebroken. Gelukkig hebben ze die weer gevonden, want anders...



We zagen ijsberen die je ook onder water kon zien zwemmen. Wat zien ze er dan elegant uit. We zagen het nieuwe olifantverblijf. De twee Tasmaanse duiveltjes die het kroonprinsenpaar kreeg bij hun huwelijk. We zagen alles in het ene gedeelte; het safariegedeelte sloegen we over, dat kunnen we hier in Givskud zien en we wilden ook nog wat van de binnenstad zien.


Met de bus terug naar het Centraal Station en vandaar wandelden we langs Tivoli, over het Raadhuisplein, over Strøget, langs het Storkespringvand, het vernieuwde Kongens Nytorv met de schouwburg... 



langs Nyhavn en 




het Ofeliaplein , waar het nieuwe koninklijke theater ligt met het operahuis aan de overkant (en waar je mag zwemmen)

Verder naar Amalienborg, de koninklijke paleizen. Het zijn er vier. In het ene woont de koningin, het andere wordt bewoond door de kroonprins, zijn vrouw en de vier kinderen. Een paleis heeft een aantal presentatieruimtes en in het andere zijn logeerkamers (het zullen wel suites zijn).





We landden bij "la Glace" een conditorie sinds 1870 waar we heerlijke taart aten..



Weer verder, langs het slot Rosenborg waar de kroonjuwelen worden bewaard, langs het park Kongens Have, terug door de stad en we klommen helemaal tot de top van de Rundetårn.




We gingen eten op Kultorvet; het kolenplein en slenterden met vermoeide voeten terug naar het station.

 Over de Storebælt.



Een treinreis van 1 uur en 50 minuten. 
Tja, ik kom er ook niet iedere dag.


Skål!



1 opmerking:

  1. Kopenhagen staat hoog op mijn lijstje van steden die ik nog graag wil bezoeken. Na dit bericht van jou helemaal!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!