Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 2 januari 2021

Op de grens.

Er wonen best veel Nederlanders in Denemarken. Gisteren troffen we een Anneke, die een handoekdroger te koop had; zo-eentje die dochter nog nodig had. Zij woonde op een boerderij met daarbijhorend een bed-and-breakfast. Met man en kinderen, al meer dan 25 jaar.

Er is een facebook app "Nederlanders in Denemarken" en vooral in deze tijd moet ik er om glimlachen. Want als je in een ander land woont dan is er volgens velen niks zo lekker dan: oliebollen! Wie maakt ze zelf? Verkoop je ze? Wie heeft het beste recept? Wie heeft er Nederlandse mayonaise? En hagelsslag? Oh, ik ga frikandellen bestellen, en kroketten, waar kun je die krijgen?

Er is ook een app "Danskere i Holland" (Denen noemen het steevast Holland, hoe vaak er ook geroepen wordt dat het Nederland heet). Op die app is het een maand voor de kerst erg druk met het vragen hoe men in 's hemelsnaam aan een "flæskesteg" kan komen, want in Nederland wordt het vlees heel anders uitgesneden. Of een eend?? En wie weet nog hoe je harten en sterren vlecht. En hebben jullie ook kabouters als kerstversiering?

Op dit moment wordt er over en weer geappt welke coronaregels er in acht genomen moeten worden. Want wat eerder zo gemakkelijk was, even de grens over, is een bezwaarlijke affaire geworden. Quarantaine, negatieve testresultaten kunnen tonen, om er een paar te noemen.

Wat verlangen we naar gewone tijden. Geen besmettingen meer, vrij reizen over de grenzen, je familie weer zien, even een knuffel geven..

Als we konden wensen...1 opmerking:

  1. Dat er veel Nederlanders in Denemarken wonen begrijp ik wel, ook veel boeren zijn er na toe verhuist.
    Dat de Denen steevast on landje Holland noemen vind ik een geuze naam, op vakantie werd je dan altijd heel anders behandeld.
    Weer wat opgestoken, flæskesteg, kende ik niet.
    toen waren Elly en Rikkert nog jong. Hans

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!