Over dingen en doetjes in Denemarken.

donderdag 25 februari 2021

Eindelijk af kunnen maken.

Eindelijk was het weer goed genoeg om een opdracht af te kunnen maken. One-way vision folie op de ruiten van een (speciale) school. De print lag al weken klaar, maar het was te koud of te vochtig en dan werkt zoiets niet.

 


De zon scheen; er stond een flinke wind. Dat laatste bleek een voordeel te zijn. Nu droogde alles beter. One-way vision zet je op met water op de ruiten; dat moet drogen.

We moesten er voor naar Rødding, 55 kilometer hier vandaan. In Rødding ligt de oudste Højskole van dit land. Opgericht in 1844 geinspireerd door Grundtvigs ideeën. "Højskoler" vind je alleen in DK; het zijn er 70. Ik heb er al ooit eerder over geschreven.
Grundtvig (1783- 1872) was schrijver, theoloog, dichter, leraar, historiker, politicus ...noem maar op. Grundtvig wilde alle mensen de kans geven om meer leerdom op te doen. Hij wilde dat de mensen inzicht kregen in de samenleving en de samenhang. Er werden zelfs speciale zangbundels gemaakt, het Højskole - zangboek. De højskolen gaven en geven korte en lange cursussen met overnachting en maaltijden. De højskolen zijn voor mensen van 18 jaar en ouder. (er zijn er drie voor jongeren vanaf 16). Er zijn zelfs højskole cursussen voor gepensioneerden en ik kan je wel vertellen dat die razend populair zijn. 


Er zijn cursussen met muziek, zang, geschiedenins, archeologie, taal, reizen, politiek, alle vormen voor creativiteit, filosofische cursussen en nog veeeeel meer. Omdat je minstens een week, drie maanden of zelfs een half jaar bij elkaar bent schept dat banden en vriendschappen. Tja, het kost wel wat maar je krijgt er veel voor terug.


Weer thuis breide ik verder aan m'n lentevest. Oeps, ik dacht dat ik het linkervoorpand te lang had gemaakt en haalde een heel stuk uit. Jammer, want het was helemaal niet te lang 😖....en het is al zo moeilijk dat uittrekken als er een patroontje in zit. Stom van mij!


Vandaag was het prachtig weer. We fietsten in de ochtend! want de tijd is immers aan ons.  Werk moest maar wachten... Over Fælleden en langs het strand. We eindigden in de stad waar ik "Wilhelmina pepermunt" kocht bij Normal. Die zaak mocht de hele corona tijd open blijven. Iets van maandverband en pleisters ;-). Vanaf maandag mogen de kleine zaken gelukkig weer open. Ik heb nooit gesnapt waarom die dicht moesten. De kappers blijven dicht! Gecontroleerde heropening, noemt de regering het. Maar het is wel wat rommelig wat wel en wat niet opengaat. Sommige scholen wel, andere weer niet... De oppositie is het er niet mee eens, maar de sociaaldemocraten hebben de meerderheid en dan doe je er niks aan. 


Ik ging op de koffie bij Ruth en fotografeerde het uitzicht vanuit haar keukenraam. Op de achtergrond ligt de haven. En belde/ werd gebeld door een paar vriendinnen. Zoooo fijn!


4 opmerkingen:

  1. De ochtenden zijn gelukkig weer lichter en zonniger, ochtenden om voor op te staan.
    Kan het werk ook weer gewoon doorgaan.
    De vision folie is prachtig ok de ramen gekomen, hier in het winkelcentrum ook toegepast bij leegstaande panden.7
    Een loffelijk doel van Grundtvig, daar wordt de maatschappij beter van.
    Jammer van het lentevest, maar fouten maakt een mens eenmaal.
    De winkel Normal is te vergelijken met het Kruidvat hier, persoonlijke verzorgingsmiddelen zijn toch nodig.
    Vind ik wel bijzonder "Wilhelmina pepermunt" te koop in Denemarken.
    Kapper hier ook open op afspraak. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn Dorien,

    ik lees dat je heerlijk geniet van van alles en nog wat.
    Heerlijk...
    Dat vest!! Prachtig gaat het worden!

    Prettig weekend, Marlou

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooi vest. Ook een beetje ouderwets, ik hou ervan. Hier gaat wat Corona betreft ook alles wat rommelig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een leuk vest ben je aan het breien. We krijgen het wel te zien toch als het af is?!?!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!