Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 1 mei 2021

Feest

De chef werd 70. Mijn dierbare man, far, morfar en farfar. Jaja, je hebt wat titels in Denemarken. We hebben er een heel gezellige, fijne dag van gemaakt! Met de kinderen en kleinkinderen. Zoooo gezellig!


Eerst met koffie/thee en "varme hveder" = warme tarwebroodjes, vanwege het feit dat het Storbededag was; een vrije dag dus in DK met de winkels dicht. Omdat de bakkers op Storbededag niet mochten werken bakten ze de dag ervoor broodjes om op te warmen. Deze traditie is in ere gehouden! Een keer per jaar...varme hveder!

In plaats van taart een "kagemand", een heerlijke koek (met snoepjes erop en een band van marsepein). 


Er waren cadeau's! Een van de mooiste is het tegoed hebben van een feest dat onze kinderen willen organiseren. Als het kan/mag/doorgaat/er geen stok tussen gestoken wordt/we gezond blijven..... Een feest met een speenvarken aan het spit met alles erop en eraan. Voor de familie (als die uit NL mogen komen) voor kinderen en kleinkinderen en voor vrienden. Duimen dus maar. Ergens...begin augustus of begin september..

We gingen er even uit, naar buiten. Even een luchtje scheppen resulteerde in een korte wandeling naar Sandra's huis. Daar lagen grote stenen - runestenen uit het ijstijdperk - op het grasveldje voor. Dat grasveld moet veranderen om een een extra plaats voor een auto maken. De straat is nogal smal daar en Casper heeft nu ook een voertuig. En twee stenen (loeizwaar!) lagen in de weg. Het bleef niet bij "even kijken"...Gelukt! Met vereende kracht! (Of nee, ik maakte alleen de foto's...)

Thuisgekomen werd het eten klaargemaakt. Caroline was nu ook van de partij; die was naar een "svendegilde" geweest. Als je hier een vakdiploma hebt gehaald (na een studie van 4 jaar, theorie en praktijk) dan ben je "Svend", Gezel, uitgeleerd. En dat wordt gevierd. Een van haar klasgenoten gaf een uitgebreide lunch voor familie en vrienden en kreeg een berg cadeautjes. Later op de dag kwam kleindochter gezellig naar haar morfar.

Onze fantastische dochter had alles voorbereid voor de burgers met pulled pork.


Er was vlees, vis voor de vegetariërs, coleslaw in twee varaianten, de perfecte barbecuesaus, geglazeerde uien, avocado en sla....mmmm, daarbij lik je echt je vingers af. Wij hadden gezorgd voor het voorgerecht, een kaviar-garnalenrand met gerookte zalm. En als toetje ijs en fruit.
Zie hier mijn keukenprinses!


Opruimen, twee volle afwasmachines en nog een tijdje gezellig nabuurten. Om half elf gingen de laatsten de deur uit.

Dank jullie wel lieverds!!!!!
6 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd, wat een gezellig feest. Ja, jaren was ik jarig op koninginnedag evenals je man en de mijne is tegelijk jarig met Beatrix. Wij hadden nog de échte Bossche Bollen rondgebracht naar kinderen en kleinkinderen vanwege de beperkingen hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van harte gefeliciteerd, wat een feest! Zo fijn om met het hele clubje bij elkaar te zijn, daar kan geen cadeau tegenop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog van harte gefeliciteerd met chef, nog vele goede jaren gewenst.
  Het is een gezellig feest geworden, op de zwerfkeien na dan.
  Maar samen sterk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Congratulations to chef. 70=7+0=7 is a lucky one. Wish Your luck to spread upon you and your whole family.

  Regards

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd nog!! Het ziet er allemaal zo hyggeligt, typisch deens uit. Wat een rijkdom is dat, kinderen die zulke lieve dingen voor je doen, bijv. koken en bakken.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!