Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 29 september 2021

Verkeers-lawaai en infrastructuur.

Deze eerste foto heeft niks te maken met verkeers herrie. Ik maakte druivengelei van de schaal vol druiven die uit de kas kwamen. En lekker dat het is! Indirect heeft het toch iets met lawaai te maken als ik besef dat het vrij stil is in de straat waar wij wonen. En dat we gewoon de tuin in kunnen zonder eeuwig geruis en gedruis om onze oren.

Dat verkeersgeruis merk je pas als je bijvoorbeeld naar Erritsø fietst. Daar loopt een dubbelbaanse invalsweg doorheen die naar twee autosnelwegen leidt. Binnendoor dan maar met de fiets, over het lang geleden aangelegde fietspad door het groen. Helaas, hier hoor je de snelweg duidelijk en hoe dichter bij je komt is het een gezoem, geruis, autolawaai. Aan een stuk door.


We zaten op een prachtig plekje aan het water te genieten. Mooie woningen achter ons. Een aanlegsteiger in het water waar je je bootje aan kunt meren en vanwaar je in de Lillebælt kun springen. Een blik op Middelfart aan de overkant en bootjes die heen en weer varen.


Een mooi uitzicht op de nieuwe brug....maar... HERRIE.
Ik zou hier overspannen worden van het verkeersgeluid.


Ik zoomde in op de brug. Hier rijden in doorsnee 60.000 voertuigen per dag overheen. Dag en nacht. Ik ben zo blij dat ik daar niet woon. 
Het verkeer is in de loop der jaren enorm toegenomen en helaas is Denemarken geen kei in het plannen van intrastucturen. DAT KUNNEN ZE IN NEDERLAND VEEL EN VEEL BETER! Waarom liggen hier zoveel winkelpanden in een woonwijk? Waarom zijn er op vijf minuten van ons vandaan minstens vijf supermarkten? Waarom mogen vracht-en bestelwagens het centrum in, ondanks de pilaren die daar staan? 

In november zijn hier gemeenteraad-verkiezingen en er staan politici op straat. Ik zal eens vragen of simpel mammon verkozen wordt boven de geestelijke gezondheid van de bewoners. Steden, wegen, spoorwegen en woonwijken moeten op een lange-baan planning. Je moet minstens 50 jaar vooruit kunnen kijken. Tja.. Wie kan dat nou?! In geen geval een politicus die maar vier jaar vooruitziet. 

3 opmerkingen:

 1. De druivengelei is goed gelukt, heerlijk om zo'n tuin te hebben.
  Hier 24/7 verkeer voor de deur langs.
  De brug komt me bekend voor, ook ik heb er een aantal keer ruis geproduceerd.
  De verkeersdrukte is in veel landen een groot probleem aan het worden. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er zo idyllisch uit, die aanlegsteiger, maar ik hoor het geluid natuurlijk niet ;-)
  Tja, en dan de politiek hè, volg je het nog een beetje in Nederland ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oe lekker!!! Hier bij ons is het altijd lawaaiig. De A7 en een trein die langs dendert om over vliegverkeer maar te zijgen. Ik hoor het niet eens. Alleen als ik ergens anders ben, in Zeeland bijvoorbeeld, dan merk ik het

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!