Over dingen en doetjes in Denemarken.

vrijdag 12 november 2021

Gewoon wat over eten.

Een-en-veertig bakjes "citronfromage" oftewel citroen bavarois staan er in het koelkastje in de werkplaats. Die gaan morgen mee naar onze dochter en zijn bedoeld voor het feestje voor Caroline. Die is immers geslaagd voor haar opleiding en heeft haar "svendebrev" binnen. Letterlijk vertaald is het een "gezellen"-diploma. Een ouderwets woord uit de tijd dat gezellen nog rondtrokken om een vak te leren. In Nederland, vooral in het zuiden, heb je nog steeds de gildes - voor gezellen. Hier in DK bestond Carolines opleiding uit twee jaar school en twee jaar praktijk afgewisseld met een aantale weken school. En het woord "gilde" (uitspraak gielle) betekent hier: juist ja, feest. Svendegilde.

Morgen is er daarom een "Open-Huis" Feestje....met buffet... Bij moeders thuis, want het is toch gemakkelijker als er meer plaats is

Bovenop komen er nog toefjes slagroom.

De chef is de kok die de fromages in elkaar flanst. Ik ben degene die raspt, perst en mixt. Én die twee keer weg moest voor boodschappen. Want de citroenen waren op, en de eieren (20 gingen erin) en de slagroom en nog wat meer. Ik nam meteen ook een gemberkoek mee van de Aldi. Normaal kun je hier geen perper- kandij- of gemberkoek kopen dus ik sla meteen toe als ze af en toe in de winkel liggen (en ik vergeet altijd om het bezoek uit Nederland te vragen om er eentje mee te brengen. Ook niet erg, want ik kan er moeilijk afblijven en da's niet zo goed voor het lijntje). 


Kryderkage med ingefær.


Omdat ik nou toch in de keuken bezig was heb ik goulash te pruttelen gezet. Daar is het echt weer voor, want het blijft miezeren. We zitten achter en dik, dik wolkenveld. 

5 opmerkingen:

 1. Oh, en nou heb ik ineens zin in citroenbavarois!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een hele verzameling "citronfromage" Dorien, die smaken wel tijdens het feestje.
  Caroline heeft wel haar opleiding netjes afgerond, daar kan ze verder mee.
  Heerlijk goulash die heeft staan te pruttelen, al het voedsel met liefde bereid. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ha Dorien,

  mij valt meteen de prachtige pan op!
  Wat een beauty!
  Heb je een citroenlekkernijtje voor mij bewaard?
  :-))

  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!