Over dingen en doetjes in Denemarken.

woensdag 25 januari 2023

De andere kant van Groenland.

 

Om even terug te komen op Groenland moet ik ook schrijven over de conflicten, tegenstrijdigheden en problemen die er geweest zijn/nu nog zijn. 

In 1721 kwam de Deens/Noorse (Noorwegen hoorde toen nog bij Denemarken) dominee Hans Egede met zijn vrouw naar de westkust van Groenland, het land van de hoop (håb) noemde hij het en doopte de nederzetting Godthåb, Goedhoop. Zijn missie was de Groenlanders te bekeren tot het Christendom. Dat lukte maar langzaam. Maar in 1905 werd de Kerk van Groenland opgericht toen de wet "Kerk en Scholing in Groenland" werd aangenomen. In Oost-Groenland werd er pas een missie-station opgericht in 1894, in Ammassalik. De laatste kwam in Thule in 1909.

In 1979 werd Groenland gedeeltelijk zelfstandig en in 2009 met eigen regering. 

Maar de jaren onder het juk van kolonisatie wogen zwaar op de Groenlandse schouders.

Heel veel Groenlanders moe(s)ten voor het voortgezette onderwijs naar Denemarken. Ze voelden zich hier vaak racistisch behandeld, ze zagen er anders uit, werden minderbedeeld en ga zo door. De jonge Groenlanders pikken het niet meer. Dat hoor je in protestsongs, vooral in rapmuziek. Ze willen terug naar hun origine; de Groenlandse taal, rituelen en gebruiken. Het standbeeld van Hans Egede in Godthåb - de stad die nu Nuuk heet - werd overgoten met rode verf en er werd geroepen dat het standbeeld verwijderd moest worden. De afstemming liet het standbeeld staan, misschien ook omdat er nog sterke banden zijn met Denemarken (en een beetje vanwege de money). Ze hebben ook nog twee zetels in het Deense parlement - het Folketing

Op de video van de rapper Tarrik (met Engelse ondertiteling) hoor je zijn frustratie.


Dit nummer heet Tupilak. Tupilakken zijn uitgesneden been-figuren die door mensen gemaakte geesten voorstellen. Vroeger werden ze gebruikt om de vijanden weg te houden, tegenwoordig worden ze verkocht als kunst. Je spreekt het overigens uit als dubbileej.Om Groenland te beschermen is er de Sirius Patrouille. Dit is een kleine Deense militaire speciale eenheid onder het"Artika Komando" die met hondensleden patrouilleren in Noordoost-Groenland. De opdracht is om de Deense soevereiniteit te handhaven en de 16.000 km lange onbewoonde kustlijn te bewaken. De patrouille bestaat uit 16 man/vrouw en ca. 69 honden. s'Winters is de patrouille onderweg met hondensleden, 's zomers met kustvaartuigen langs en door de fjorden. Kun je de plaats Illulissat vinden? Dat is de vriendschaps-stad van Fredericia. Ieder jaar komen er zo'n 60 kinderen drie maanden naar hier om de Deense cultuur en taal te leren kennen. Ze wonen bij gastouders verspreid door de stad en gaan gewoon naar school. 


7 opmerkingen:

 1. Dit is een interessante historie.
  Het lijkt wel of de wereld op zijn kop staat.
  De woestijnen zijn groen geworden.
  De Sirius Patrouille is vast nodig, het is toch een lange kustlijn.
  Heb Illulissat gevonden, positief dat het de de vriendschaps-stad van Fredericia is. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou de gemeente heeft blijkbaar rijke inwoners, er komt ook nog een nieuw stadhuis en dat werd al 10 miljoen duurder.

   Verwijderen
 2. Kijk, van dit soort informatieve logjes hou ik erg, Dorien! Ik heb nog nooit gehoord dat er mensen uit Nederland op vakantie gaan in Groenland, maar ik neem aan dat Denen dat in de zomer wel doen. Of is dat niet zo? Wat een enorme kustlijn om te bewaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je er geld voor hebt, want het is nogal duur. Een van mijn brei-vriendinnen gaat er over twee weken op vakantie. Met man, kinderen en kleinkinderen. Het noorderlicht zien, een ritje op de hondenslee, wandelen op een gletscher en een rondvlucht over Sønder Strømfjord.

   Verwijderen
  2. Vraag aan haar of zij een gastlogje over haar belevenissen wil schrijven hier. ;-) Het noorderlicht heb ik alleen op film gezien en dat vond ik al magistraal.

   Verwijderen
 3. Alweer interessant! Ik ben een keer in Groenland geweest, op het vliegveld. Heel gek, dat was op reis naar Mexico. Doorreis. Ik wil best een keer echt. Bertiebo

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!