Over dingen en doetjes in Denemarken.

zaterdag 18 maart 2023

Ouderwetste groente.

De chef deed boodschappen en legde een witte kool op de band bij de kassa. "Wat is dat?" vroeg het winkelmeisje. Ach ja, ik wist vroeger ook veel minder dan nu.

Maar met de prijzen van tegenwoordig doe je er het beste aan om groente uit de tijd van het jaar te kopen. Ergo: witte kool dit keer. Wij lusten gelukkig allebei alle soorten kool en eten het ook vaak. Een salade met van alles en nog wat of gestoofde witte kool met deense gehaktballetjes. Lekker toch!


Deense gehaktballen, die we "frikadeller" noemen maak je van:

500 gr. varkensgehakt (nee, niet half-om-half), 2 el meel, 2 el havermout, 1 dl melk, 1 of 2 eieren, een ui en een teentje knoflook fijngehakt, een tl thijm, 0,5 tl gemalen komijn, 2 tl zout en wat gemalen zwarte peper. 

Begin met het zout en het gehakt goed te kneden; daarna gaan alle andere ingrediënsen erin en goed mixen. 

Vorm ovale balletjes (dat doe je het beste met een eetlepel) en bak ze in olie en/of boter. Niet te lang, zodat ze sappig blijven.


3 opmerkingen:

  1. Witte kool is echt lekker : gekookt en dan in stamppot, maar ook als rauwkost. Raspen en dan in olijfolie en wijnazijn met wat zout een uur of vier laten staan. Dan wordt de kool lekker zacht. Ik rasp er daarna 'voor het smoel' wat winterpeen door.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Witte kool is een gezonde groente, kun je ook lekkere zuurkool van maken.
    Dacht ik een Nederlandse frikandel te kopen. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze zien er goed uit die frikadeller van jullie!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig, laat gerust een reactie achter!